Само във вестник СТАНДАРТ: Не рискувайте с пикник за Гергьовден

Посрещаме Възкресение Христово без чадър

Само във вестник СТАНДАРТ: Не рискувайте с пикник за Гергьовден | StandartNews.com

През май ще имаме температури до 33 градуса

Вечерта на Възкресение Христово ще е хладна, но няма да има нужда от чадър. На Гергьовден обаче не ви съветвам да празнувате на поляната, защото е динамично времето. Това каза пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

"Посрещаме май с типично късно априлски и ранно майски температури. Настъпва един доста динамичен период. 

"Валежите по Гергьовден ги смениха четири пъти за два дни. Ту ще вали, ту след обновлението на моделите - няма. Засега е малка вероятността за дъжд", добави той.

"Малко по-топло ще е времето през май от нормалното - с половин градус. Средната месечна температура за месеца е между 16 и 20 градуса. Малко по-хладно ще е по морето", каза още проф. Рачев. И добави, че до 13-14 май месецът ще е с много динамика.

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи пред БТА Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата - между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки до обичайните, като през втората половина на периода ще бъде  относително по-хладно.

През повечето дни ще е повишена вероятността за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май - и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай