Само в "Стандарт"! Кметът Васил Терзиев: Ще развивам Витоша и минералните извори

Преди да стъпя в общината те са били престъпно управлявани, казва градоначалникът

Само в "Стандарт"! Кметът Васил Терзиев: Ще развивам Витоша  и минералните извори | StandartNews.com


 

 

  • Очаква ни мандат с политически сблъсъци
    До края на годината София ще има главен архитект
  • Изпълнителната власт е като мащеха за нас, кметовете
  • Икономически интереси стоят зад мнозинството в СОС
  • В борбата с корупцията е важен тонът на върха
  • Обстановката е токсична и на местно, и на национално ниво

От 13 ноември 2023 г. Васил Терзиев е кмет на София. От юни 2024г. столицата ни е приета като един от 12-те члена на изпълнителния съвет на най-голямата и влиятелна организация на градове в Европа - Eurocities. 
София е член на организацията В40, а през 2026 ще бъде и домакин на годишната среща на инициативата, която включва част от големите градове на Балканите. 
Тази година Столичната община стана член на структурата - Pact of Free Cities, която е организация на кметовете на столиците от Вишеградската четворка.   
Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. Учи в Първа английска езикова гимназия в София, след това е студент в Американския университет в България (АУБ) в Благоевград. Завършва с отличие специалност "Бизнес администрация".  
Терзиев е съосновател и изпълнителен директор на Telerik, компания глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. 
През 2017 г. Терзиев е управляващ съдружник в Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в ранен етап, базиран в България, който е инвестирал в някои от най-емблематичните технологични компании в Югоизточна Европа. 
През 2009 г. Терзиев е ключовият двигател зад основаването на Телерик Академия, вътрешен обучителен проект на Telerik за справяне с липсата на квалифицирани софтуерни специалисти. 
Васил Терзиев започва да инвестира в български стартъпи и фондове за рисков капитал, виждайки липсата на финансиране и познания как се изграждат компании. 
Носител на много престижни награди.


- Г-н Терзиев, как се чувствате 9 месеца след като встъпихте в длъжността кмет на София?

- На правилното място и все по-амбициран да променим града към по-добро - начина, по който се управлява; средата, която ни заобикаля. Изключително трудно е. Обстановката е доста токсична и на национално, и на местно ниво. Но това няма да ни спре в нашата работа и желанието ни София да стане наистина един модерен, прекрасен за живеене и за работа европейски град. За това има всички дадености, просто ние трябва да сме добри стопани - и гражданите, и администрацията. 

- Успокоиха ли се, макар и малко, страстите в Общинския съвет?

- Не и няма да се успокоят. Не мисля, че това ще се случи в този мандат. Има икономически интереси, които стоят зад мнозинството в СОС. Те се виждат при решения от предишната администрация. Имало е друг дневен ред без да се обръща внимание на това какво ще е целесъобразно за града. Чака ни предизвикателен мандат, който ще бъде по-скоро изпъстрен с политически сблъсъци. Моята надежда е, че все пак ще намерим път да решаваме част от големите проблеми на хората.

- Наскоро споменахте, че сте сигнализирал прокуратурата за корупционни практики в Столична община. Ще разкриете ли подробности?

- По-скоро да оставим това на разследващите органи. Навсякъде, където сме виждали нередности, сме осветили проблемите. И сме се погрижили информацията да бъде достъпна, за да може който се интересува, да гледа за злоупотреби. Сигнализирахме компетентните органи. Какво ще направят те и ще доведе ли това до присъди, не знаем. Но, смятам че сме си свършили работата и ще продължаваме да го правим. За нас борбата с корупцията не е лозунг, който развяваме. Въпросът е да я намалим така, че да не застрашава по никакъв начин  качеството на живот, безопасността на софиянци и предоставяните услуги. Нормалният компас на всички хора няма да успеем да го калибрираме. Но нашата борба е да вкараме добре работеща антикорупционна система в общината и да бъдем един от пионерите в България в това отношение.

- Доколко специалист като Вас, свързан с технологиите,  би помогнал това да се случи?

- Технологиите помагат някои процеси да се автоматизират, други да се направят по-достъпни. Колкото по-лесносмилаема е информацията, толкова повече хора могат да гледат и да задават правилните въпроси, да се грижат да няма безобразия. Колкото по-дигитализирани са процесите, толкова по-бързо текат те. Няма я намесата на човека, който да спира умишлено процеса в дадена негова фаза. Така, че технологиите помагат, но в борбата с лошите практики, с корупцията, важен е тонът на върха. Когато там има решителност да се борят проблемите, надолу и системите, и хората, и процесите се променят. 

- Кои са най-важните Ви задачи като кмет като се има предвид, че в нашия град живее 20 процента от населението на държавата и то генерира 43 процента от БВП?

- Така е и затова предизвикателствата са много. Първата и най-важна наша цел беше да подредим цялата система, свързана с отпадъците на София - завода, практиките, начина, по който работят фирмите. Резултатите са налице. Вижда се, че градът е значително по-чист, няма ги преливащите кофи. Ако преди преливащи от отпадъци кофи беше нормална гледка, сега е изключение.  Няма ги купищата кал, които се вдигат във въздуха. Аз лично съм алергичен и това от 20 - 30 години насам е първата, в която не съм пил лекарства за сенна хрема. Има зеленина, коси се и ние не дишаме полени и прах. Целта ни беше да започнем с миенето, с озеленяването, с  привеждането в приветлив вид на паркове, с добавяне на проекти за осветление. Усети се, че градът има стопанин. Това доведе до други ключови решения,  които от години не са пипани като например Столичния инспекторат. Стана ясно какво се е случвало с незаконните сметища, с контрола върху фирмите за почистване, с друга нерегламентирана дейност. Вижда се, че когато институциите работят, дори заварените фирми могат да си вършат значително по-добре работата. Иначе дългосрочните теми са свързани с Витоша, с минералната вода, с големи инфраструктурни проекти -  довършването на Околовръстното шосе, на вътрешни рингове, развитие на метрото, проблеми с паркирането. И тук стигаме до другата голяма тема, която е свързана с качеството на въздуха. Това са нещата, които ни обединяват. Няма богати, няма бедни, няма леви и десни, няма стари и млади. Всички страдаме когато въздухът сменя качеството си и влагаме доста усилия това да се промени чрез редица програми, свързани с транспорта, с промяна на телата за отопление и други дейности, които допринасят за това във всяка една категория да се намалява замърсяването.

- Виден климатолог от БАН заяви пред "Стандарт", че държавата не помага финансово на учените в закупуването на измервателни станции. Готови ли сте да им съдействате?

- За нас темата за чистотата на въздуха е от първостепенно значение. Стремим се да знаем къде сме и къде искаме да бъдем. Работим за създаване на дигитален образ на града, за да успеем да регулираме процеса. Важен е транспортният модел, за да преценим до какво биха довели определени промени. Това са комплексни системи. От голямо значение  е  какво искаме да остане след нас - градът да е по-чист, тук да се събират много повече данни. Те трябва да могат да бъдат навързани едни с други и да се използват от учените и от администрацията в правенето на политики. 

Екипът на Столична община се опитва да обобщи, синхронизира и систематизира огромното количество данни, с които разполагаме. Стремежът ни е да базираме управленските си решения именно на анализ на данни и знанието, което може да извлечем от тях. В тази посока Столична община, БАН и научноизследователската общност като цяло, имат пред себе си огромен потенциал за сътрудничество. Както знаете, за всяка наука освен високопрецизно оборудване са необходими данни.

- ЕК посвети 2024 г. на демографията. Има ли София проекти с Европарламента (ЕП) по темата?

- Работим по локални проблеми, които искаме да разрешим. Няма как младите хора да искат да имат деца, ако средата не им предлага нужното качество на живот.  Когато липсват места в детските градини и в яслите, когато няма условия за разходки на децата. Трябва да имаш тротоар, по който да минеш с количката и да отидеш до градинката с катерушки. Качественият персонал трябва да е в помощ на младите родители. Някои от тях имат необходимост от достъп до общински жилища. Това са все предпоставки, които трябва да направят живота на младите по-лесен. Защото те се борят и за успешната си кариера, и за бъдещето на семействата си. За да искат да имат повече деца, са им необходими условия и повече сигурност. Нашите намерения са да развиваме София като икономически център; като възможности, които градът дава на хората да се реализират  - като доходи, среда, социална инфраструктура плюс насърчаване на младите.

- Какви инвеститори да очакваме в София?

- Целта ни е столицата да бъде развита като дестинация и продукт с  висока добавена стойност с помощта  на изкуствения интелект. Градът ни да стане икономика на бъдещето. Защото ако няма добре работеща икономика, заради която хората да остават и да се прибират от чужбина, граждани на други държави  да идват тук на работа, не ни очаква светло бъдеще. За нас е важно да работим с бизнеса, да създаваме технологични паркове. За да дойдат инвеститорите, трябва да им създадем среда. Това е свързано най-вече с намаляване на административната тежест. Тоест, необходимо е тези хора да имат усещането, че тук са желани; че идват в подкрепяща ги общност. Това в  IT сектора сме го направили, остава да го внедрим и в другите сфери - в модерната икономика. За да привлечем градивни хора, които да помагат на София да се развива.

- Подава ли Ви ръка държавата когато се налага да решавате важни за столицата проблеми?

- Тя, държавата прекалено често се "сменя", което е един от големите проблеми и за инвеститорите, и за местната власт. Тъкмо се запознаеш с хората, които трябва да взимат решения и следва поредната смяна. Отиваме към седми поред избори за последните три години, което прави работата ни доста трудна. Имаме несигурност, а и изпълнителната власт се държи като мащеха. 

- Дори с Вас, кмета на София?

- Нали виждате какво се говори в парламента? "Терзиев счупи за три седмици София", "Терзиев съсипа града", "Терзиев нищо не прави". Политиците са постоянно в кампания и се упражняват върху мен. Особено тези, които загубиха. Така, че държавата невинаги си върши работата и не помага за развитието на града. Което е тъжно и не би трябвало да бъде така.  Ние имаме отговорност към милиони хора, които живеят тук, независимо от политическата им пристрастност. Нашата конкуренция трябва да е градивна, тя не може да е на ниво чупене. 

- Ще кажете ли защо приехте оставката на главния архитект на София Здравко Здравков и веднага на мястото му назначихте за и. ф. гл. арх. на София Богдана Панайотова?

- Нормално е след 18 годишното управление на една партия да има кадрови промени.При нас вече е налице нужната стабилност на всички нива. Никой не е вечен. Нито кметът, нито който и да  било служител. Нужна е любовта ни към града и отговорността в търсенето на подобренията. Що се отнася до арх. Панайотова, тя е изключителен специалист, с много добро име. Но и тя беше охулена от кафявата помия - заляха я с полуистини и пълни неистини. Хванала се е с нелеката задача да промени сравнително бързо затлачени процеси.  Докладът, който приеха за общинските дружества, няма срок. Това може да стане и след изтичането на моя мандат. За сравнение ще кажа, че до 29 декември, т. г. главният архитект на София трябва да бъде избран чрез прозрачен и честен конкурс. Г-жа Панайотова би могла да участва в него. Изборът ще стане прозрачно и изцяло пред очите на софиянци. Ролята на главния архитект е изключително важна за развитието на града. Искаме конкурсът да е максимално прозрачен. Кандидатите да представят публично концепциите си и хората да могат да бъдат въвлечени в този процес. А не е било нещо, решено в тъмна стая от едни хора. 

- Много "бой" изтърпяхте заради паркирането на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий". Отнети бяха и места на инвалиди, а съм чувала че половината от тях са фалшиви. Вярно ли е?

- И аз съм чувал, но не мога да дам доказателства. Назначил съм проверки. Когато не работи системата за контрол, е нормално всеки да се възползва. Не е редно, но е така. Иначе знаете, че проблемът с паркирането не е от вчера. От десетилетия при толкова много коли в града няма как да бъде решен въпросът лесно и бързо. Ще проектираме нови паркинги, но единственият начин, по който може да намалее трафикът, е развитие на градския транспорт, на алтернативните форми на придвижване.Трябва да помогнем на хората в избора им да не ползват личните си коли.  Градският транспорт на София става все по-добър. Има предизвикателства от гледна точка на това как се засичат някои линии, но тези проблеми ще бъдат изчистени с един транспортен модел. София има добро покритие. От автопарка може още да се желае. Приета е програма за подмяна на тролеи,трамваи и автобуси. Така, че и там ще има подобрение през следващите години. Работи се по разширение и на метрото. Амбицията ни е градският транспорт да стане по-атрактивен. Затова е важно и добавянето на велоалеи. За да може да се придвижват хората с велосипеди. Да слязат от колите си, но не насилствено, а по собствено желание.

- В доста европейски и световни столици движението на частни автомобили в центъра е забранено. Ще се решите ли на подобна стъпка?

- Има постъпления в тази посока откъм индустриалната зона. До края на  2024 г. ще бъде решен проблемът с влизащите коли, за да не се замърсява въздухът и да се намали трафикът. Приоритет трябва да имат хората с жилища в даден участък. 

- Специалисти твърдят, че къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина единствена е подходяща за привличане на туристи като бъдеща модерна спа дестинация. Така ли е?

- Не, не. София е богат град откъм минерални извори и възможности за балнеоложки и спа туризъм. И е престъпление, че нищо не е направено. В Будапеща например, има само един вид минерална вода и столицата на Унгария се разглежда като спа дестинация в Европа. А  София разполага с 8 вида вода с различни свойства, която може да се използва за лечението на много болести.  

В момента в Чепинци има имот с минерална вода, за който търсим инвеститор. За  да го развие като спа комплекс. И това не е изолиран случай. Имаме бани, които трябва да се възстановят, и ние ще го направим в този мандат. Много е важно София да стане спа и балнеоложка дестинация. Но това не трябва да е на социална цена. Хубаво е да имаш платежоспособни туристи, но да не забравяш за гражданите на София - децата, възрастните, които да могат да се радват на този вече оползотворен ресурс. Иначе казано, къпалнята "Мария Луиза" е една голяма язва в центъра на Борисовата градина. Надеждата ми е някой хубав ден и тя, и Летният театър, отново да бъдат собственост на общината и да добият много по-различен вид. 

- Има проблем със собствеността, ли?

- Г-н Румен Гайтански държи над  50 процента от общото дружество, а общината - малко повече от 40. Нищо не се случва. Целта е  "Софийски имоти"  да намери път и общината да има контрол върху развитието. Има нужда от плувни басейни, от аква паркове.  Няма го "Червено знаме", няма я "Мария Луиза", където когато ние бяхме деца, тренирахме.

- А каква е визията ви за Витоша? Ще стане ли тя привлекателна за зимен и летен туризъм?

- Това е бъдещето на нашата планина. Целта е целогодишно да има условия за оползотворяване на  даденостите. Единият проблем е, че няма условия за повече активности. Другото е, че липсва  лесен начин да стигнем до Витоша. Най-важната задача е да намерим път да има модерна и удобна инфраструктура с необходимия капацитет, да бъдат подменени съоръженията горе - извозващата инфраструктура и самите лифтове. Това е свързано с инвестиция от порядъка на 100 - 150 милиона евро. Проблемът е достатъчно дълбок. До момента са направени над 20 кръгли маси и нищо! Така, че като ме питате за големите неща, които се надявам да успея да свърша от програмата си, това са минералните извори и планината. Тези сектори  са били престъпно управлявани. Целта ни е да решим максимално проблемите, които всички ги знаят - въздух, пътища, паркиране, улици, тротоари, градинки. Да усетим че живеем в модерен европейски град. Оттам нататък ще оправим и фасадите на сградите.

- Има ли Столична община програма за развитие на София като част от "Бранд България"?

- Заявените приоритети в програма Бранд България, в голяма степен съвпадат с нашите виждания за туристическо развитие на София. Работим с министерството на туризма, но не бих казал че координираме добре усилията си. Най-малкото, защото България няма дългосрочна стратегия. А какво искаме да сме като държава и общество след 30 години? С какво сме по-конкурентни от другите? Ако отговорим на тези въпроси, значи можем да промотираме бранда. Авторитетното издание "Форбс" преди дни  обяви, че България е най-доброто място за пенсиониране. Когато правиш брандове и се фокусираш върху опаковката, но вътре няма съдържание, това са хвърлени пари на вятъра.

- Имате ли приятели със стабилно образование, получено зад граница, които остават да работят и живеят в нашата държава?

- В екипа ми има такива, да. Част от тях работят по това да развиват средата, екосистемата, икономиката. Други вече са стигнали до разбирането, че ако искаш да живееш в един по-хубав град, се налага да платиш и тежката сметка за публичната си  дейност. Колкото и да не искаш да се занимаваш с политика, в един момент изборът е дали политиката да се занимава с теб или ти да се занимаваш с политика. По-разумно е всеки един от нас да приеме, че трябва да плати тази цена, ако иска да остави нещо хубаво за децата си. И това е правилната мотивация да влезеш в политиката. Да служиш и да дадеш, а не да вземеш, за да се изградиш.

- Големият банкер покойният Атанас Буров е казал: "Беден човек на власт не трябва да стои".

- Беден е който не се е оформил като човек. Дори да не си беден, ако влизаш в политиката с идеята да се облажиш като човек, да си правиш егото, да се къпеш в светлината на прожекторите, а не да вършиш отговорно работата, е бедност.  Аз това казвам на децата: "Силата е във вас. Ние служим на вас". "Вие сте нашият работодател". Но при нас много са объркани нещата и за съжаление политическата върхушка има монархически поглед към територията. Те гледат на града като на държавна собственост. Тази мотивация трябва да се промени, за да може хората да дават, а не да вземат. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Препатил
преди 1 месец

До момента това, което съм видял от новия кмет - един ремонтиран тротоар в жк. Дружба 2 - зад нашия блок ( който можеше да не се ремонтира); намалиха ни автобусите - 304 вече не пътува през уикенда и закриха линия 384 - от летището до квартала. В същото време булевард Цветан Лазаров - основният в квартала буквално пропада и се разпада. От 35 години не му е правен ремонт въпреки , че общината само от разрешителните за ново строителство в последните 10 години трябва да е изкарала милиони. Така е оценката на кмета и СОС е (2-)!

Откажи