По какво си приличат ББ и ММ, секссимволите на XX век

Мастрояни не се страхуваше от роли извън стереотипа “италиански любовник”, Бардо даде свободата на жените да не търсят вечна младост чрез пластични операции

По какво си приличат ББ и ММ,  секссимволите на XX век | StandartNews.com

Той не се разведе с жена си. Тя не изневери на любовта  към животните

Те са не само красиви лица и секссимволи на XX век. Те рушат табута и създават новия стил на живот след войната.  Те не се страхуват да бъдат себе си. Те са от поколението, осъзнало, че човешкият живот може да не струва и пукната пара, ако силните на деня са решили така. И затова няма смисъл да се пропилява и секунда заради ненужни ограничения и лицемерно поведение. 

Бриджит Бардо и Марчело Мастрояни са родени на една и съща дата - 28 септември. Тази година тя става на 90, а той, ако беше жив, щеше да чукне век. Макар че не са астрални близнаци (за това се иска да са родени в едни и същи ден, месец, година и дори секунда), двамата все пак имат нещо общо - те задават посоката на своето време и показват на съвременниците си какъв може да е вкусът на свободата.

  • Селянчето и буржоазката

Мастрояни и Бардо са от различни класи, детството и образованието им значително се различават. Марчело е роден в малкото селце Фонтана Лири, регион Лацио в Централна Италия, но израства в Рим и Торино. Баща му има дърводелски цех. След завършването на техническо училище работи като строител, счетоводител, общ работник. Може би заради това има "огромни ръчища", които по-късно режисьорите се чудят как да скрият. През войната е чертожник на военни карти. Затварят го в германски лагер, от който бяга към Венеция. Живее полулегално в Рим, където посещава театрална школа.

Бриджит е родена в Париж. Баща й Луи е инженер, фамилията му притежава предприятия във френската столица. Майка й Анн-Мари е дъщеря на заможен директор на застрахователна къща. Семейството живее близо до Айфеловата кула, прекарва уикендите във вилата си в Лувсиен, зимните ваканции - във Френските Алпи, а летните - в Сен Тропе, на Френската Ривиера. Луи е и консервативен католик и възптава дъщерите си в строга дисциплина, дори и с бой. Бащата държи Бриджит и сестра й Мижану да се обръщат към родителите си на "вие". По-късно Бардо казва, че ненавижда детството си въпреки лукса, в който е живеела.

Когато е на шест, нацистите окупират Париж. На 7 постъпва в частно католическо училище. Расте срамежлива и пълна с комплекси. Най-много я притесняват късогледството и издадените напред зъби. Момичето носи брекети и устните й изглеждат леко подути. И дори не предполага, че този недостатък с годините ще се превърне в плюс и ще получи известност като "муцунката Бардо". На 15 г. Бриджит постъпва в Парижката консерватория. 3 години учи балет под наставленията на известния хореограф Борис Князев.

  • Дебют в киното и звездна кариера

Голямото приключение на Марчело в киното започва когато е на 14 г. като статист в "Марионетката".  Дебютът му е през 1948 в "Клетниците", а първите театрални роли му предлага режисьорът Лукино Висконти в пиеси на Шекспир и Тенеси Уйлямс. В края на 50-те постига първия успех в криминалната комедия "Голяма сделка на улица Мадона". С Фредерико Фелини обаче става наистина знаменит. Четирите филма, които правят заедно, са в златния фонд на европейското кино - "Сладък живот", "8 и 1/2", "Градът на жените" и "Джинджър и Фред". В колекцията на Мастрояни от режисьори са още Пиетро Джерми /"Развод по италиански” - 1961/, Марко Ферери /"Голямото плюскане” - 1973/, Никита Михалков /"Очи чёрные” - 1987/, Микеланджело Антониони, Еторе Скола /"Един особен ден” - 1977/, Робърт Олтман /"Прет-а-порте” - 1994/, Роман Полански, Ангелопулос, Вим Вендерс. За 39 години Мастрояни снима 116 филма. "Той е чудовище от умения", казва за него Виторио де Сика.

Някои смятат, че Мастрояни печели с красиво лице. Но големите режисьори нямаше да си мръднат пръста, ако беше така. Марчело играе различни герои, които нямат нищо общо един с друг. "Той владее много стилове. Играл е сицилиански убиец на жени, Казанова в пенсия, режисьор в творческа менопауза, депресиран хомосексуалист и дори бременен съпруг. Изглежда няма граници за талантите му", пише Брад Дарек в "Пийпъл". От Шекспир в театъра, до Чехов в киното, от роли в стил "макарони", през трагедии на самотата и комедии на обстоятелствата, та чак до музикални и танцувални филми - нищо не го затруднява. "Много са ми смешни американците като започнат да страдат, че не могат да влязат в образ. Някои живеят в лудница, защото трябва да играят луд. В Италия вярваме, че колкото по-малко играеш, толкова по-добре. От време на време мислиш за ролята - в ресторанта или на улицата. А когато снимките свършат, просто изгаряш страницата", коментира Мастрояни, пише "Свободна Европа. 

За Бардо киното се отваря благодарение на работата й като модел. През 1949 г., когато е на 15 г., Бриджит е наета от редактора на списанията и Le Jardin des Modes. Година по-късно се появява на корицата на Elle и веднага получава предложение да участва във филм на известния режисьор Марк Алегре.  На кастинга се запознава с Роже Вадим - режисьор и сценарист. Не получава ролята, но между нея и Вадим пламва любов.

През 1952 г. тя отново изгрява на корицата на Elle, а този път това й носи покана да участва в комедия със звездата Андре Борвил. Така се стига до дебюта й и в киното. До 1955 г. вече започва да получава и главни роли. Първият хит е мюзикълът "Непослушно момиче" /1956/, в който сценарист е Вадим. Следват "Откъсването на маргаритките", "Булката е твърде красива",  "И Бог създаде жената" под режисурата на Вадим. Лентата е тотален хит, в САЩ успехът носи милиони, но и предизвиква скандали, а някои киносалони отказват да го прожектират. 

В края на 60-те и през 70-те Бардо започва да записва музика. За 10 години има над 60 песни. Най-големите й хитове са със Серж Гинсбур, Боб Зугари и Саша Дистел.

През 73-та обявява, че се оттегля от шоубизнеса. Но година по-късно се появява в гола фотосесия за "Плейбой", с която списанието отбелязва 40-тия й рожден ден. "Оттеглих се от филмите на 38, защото ми беше дошло до гуша. Нямам желание да се върна и сега на 77", казва тя години по-късно.

  • Любови и бракове

Марчело толкова обича жените, че иска да направи всичките щастливи, казват феновете му. Не е случайно, че Мастрояни е любовникът в сцената с Анита Екберг, направила фонтана "Ди Треви" емблема на Рим. Славата му на мачо, който обича да кръшка, но не се разделя със законната съпруга, се носи от средата на 60-те. Самият той обаче никога не се е възприемал като секссимвол. "Изобщо не ми харесва това, което виждам в огледалото -  къс нос и дебели устни. Направо се чудя как с такова лице мога да си изкарвам прехраната!” 

В личния си живот Мастрояни има връзки с Анук Еме, Клаудия Кардинале, Фей Дънауей, Катрин Деньов. Май само екранното му партньорство със София Лорен не прераства в сексуално. Наричат го "италиански женкар" и "латино любовник". "Никога не съм броил жените, които съм имал, а просто съм ги обичал", казва той. И признава: "Моят идеал винаги е била Мерилин Монро - красива блондинка, излъчваща вулгарност". 

Първата му голяма любов е Силвана Мангано - актриса, с която се познават от деца. Но в края на 40-те Силвана изоставя Марчело, за да се омъжи "по сметка”, както твърди той.

За втората си голяма любов, отново начинаеща актриса - Флора Карабела, Мастрояни се жени през 1950 г. Съжителството им като съпрузи продължава две десетилетия. Разделят се през 1970-а, но завинаги остават женени "на хартия и пред Бога.”

;Мастрояни блестящо балансира върху въжето, опънато между католическата вяра и лоялността към съпругата, от една страна, и славата на Дон Жуан, от друга, докато в живота му се появява 27-годишната Фей Дънауей. Срещат се на снимачната площадка на филма "Любовниците”. Химията и сексуалното привличане между тях са очевидни за всички на снимачната площадка, надушват ги и медиите. Когато снимките приключват, Фей остава в Рим, при Марчело. Въпреки че се изнася от семейния дом, Мастрояни категорично отказва да се разведе със Силвана. Дори двете бременности на Фей, които завършват със спонтанен аборт, не могат да накарат Марчело да свали венчалната халка. Знаейки колко е набожен, Фей изиграва последния си коз - приема католическата вяра. Той обаче остава непоколебим. Връзката им приключва през януари 1971 г. със сълзи и драма, типично по италиански. "След като Фей си тръгна от живота му, нещо в Марчело се пречупи и вече никога не беше същият”, казва София Лорен. Един-единствен път бившите любовници се виждат - на фестивала в Кан в началото на 90—те. Но на червения килим Дънауей високомерно подминава Марчело. В края на живота си той признава, че Фей е била голямата му любов. 

Скоро след раздялата с американската актриса Мастрояни се влюбва в Катрин Деньов - на снимачната площадка на филма "Кучката". От четиригодишната им връзка се ражда втората му дъщеря Киара. Но и с Катрин се разделят, а тя го нарича "човек, който идва през вратата, но си тръгва през прозореца". 

Любовният живот на Бриджит Бардо също се следи с интерес от целия свят. Сладкото момиченце от моделските фотосесии се е превърнало в секс богиня и серийна съблазнителка. Но славата я тласка към депресия, има четири опита за самоубийство, четири брака, нежелана бременност с последвало трудно раждане, пише "Дейли мейл". 

Първата от 17-те й любовни връзки, за които тя твърди, че е имала, е с Роже Вадим. Бяга от училище, за да бъде с него. Семейството й не приема дългокосия и "гол като пушка" режисьор. Опитват се да изпратят момичето в швейцарски пансион. Но Бриджит не отстъпва. Когато родителите й отиват на театър, тя пъха главата си в печката и пуска газта. За късмет семейството се връща по-рано. Родителите й се смиряват, а когато бащата води 18-годишната си дъщеря към олтара, той дори не подозира, че малкото му момиче вече има зад гърба си дори нелегален аборт.

Когато снима "И Бог създаде жената" под режисурата на Вадим, Бардо се влюбва в екранния си партньор Жан-Луи Трентинян и се мести при него още преди да се е развела официално. "С Вадим живеехме като брат и сестра. Той ми беше опора, приятел, семейство. Но не го обичах. Страстта между нас угасна." Двамата остават приятели за цял живот.

Но и с Жан-Лу страстта угасва. Това става когато той отива на военна служба за три години. 

Заради многобройните си връзки Бриджит е представена в таблоидите като изчадие на ада. Списанията я наричат "жената, която гори мъжете", а една от възмутените читателки се опитва да обезобрази лицето й с вилица. Папараците я преследват на всяка крачка. 

Следващият й избраник е Жак Шарие, снима с него филма "Бабет отива на война". Той става вторият й съпруг и баща на единственото й дете - синът Никола. "Не обичах толкова Жак, но бях бременна, а да остана сама с дете на ръце е страхотен скандал", спомня си Бардо. Бракосъчението на актрисата през 1958 г. се превръща в сензация. Роклята, с която е булката, остава модерна години след това. Бардомания обхваща света, милиони жени копират походката, прическата, маниерите й.

След раждането на сина й отношенията с Жак се влошават. Шарие е ревнив, забранява й да снима. След скандали, изневери и дори юмрук в лицето пред камерите двамата се разделят. Никола остава при баща си, започват да се виждат отново едва след като става пълнолетен.

На 26-я й рожден ден папараците обсаждат вилата, в която е потърсила спокойствие. През нощта актрисата е намерена в градината в безсъзнание, с прерязани вени.

Между 1966 и 1969 за кратко е женена за германския милионер и плейбой Гюнтер Сахс. Той я очарова не с капиталите си, а с галантните си маниери. От вертолет хвърля в двора на къщата й в Сен Тропе хиляди рози. 

"Винаги съм търсила страст. Затова и често съм изневерявала. А когато страстта се изчерпваше, си събирах багажа", казва Бардо.

През 1983-а тя взема голяма доза приспивателни и успокоителни заедно с червено вино. Лекарите отново успяват да я спасят. 
През 1984 г. получава диагнозата рак на гърдата. Отказва химиотерапия и се лекува само с радиация. Три години по-късно се възстановява.
През 1992 г. се омъжва за четвъртия си съпруг Бернар д-Ормал и дълги години живее с него. Бизнесменът е бивш съветник на крайнодесния Национален фронт. Прямата актриса е глобявана заради расистки коментари срещу мюсюлманите.

  • Страсти и клетва

Какво друго освен кино, слава и любовници има в живота на актьорите? 

Марчело страстно обича цигарите - пуши по 80-100 на ден. Харесва също добрата храна и доброто пиене в добра компания. "Изхарчвам всичко, което печеля. Правя го бързо, с наслада, защото знам, че един ден ще удари полунощ и ще отбележи края. Искам да се насладя на всичко преди полунощ", признава Мастрояни. Той е сред най-известните прахосници в Италия - има 8 къщи, в които почти не живее, колекция от скъпи коли, които не кара, 37 костюма, които никога не облича.

Марчело остарява, а заедно с него остарява и XX век. Въпреки усилията му да отдалечи настъпването на полунощ, моментът идва през 1996, когато Мастрояни умира от рак на панкреаса. Погребан е на два пъти - в Париж и в Рим. Във Вечния град го почитат като драпират в черно фонтана "Ди Треви" и спират водата. 

А Бриджит? 

По време на снимките на филма "Дон Жуан 73", с който слага точка на кариерата си, с нея се случва нещо съдбовно. В масовката вижда жена, водеща на въженце козичка. Бардо разбира, че след снимките животното ще бъде заклано. Тя откупува козичката и я води в хотела си. Кръщава я Николета, спи с нея в едно легло, а денем я разхожда из града. Всички я мислят за луда. "Изведнъж разбрах, че това, което правя, не ми харесва. А нали имам само един живот? Искам да го живея по своему!" Бардо се заклева да "даде името си, славата, състоянието и силите си, за да помага на животните, да ги обича и да пробужда в другите хора любов". Оглавява обществен фонд за борбата за правата на животните, пише писма на президенти на различни страни, моли ги да забранят търговията с животни, да спрат да убиват бездомни кучета. Казва, че най-накрая е намерила любовта и се е отървала от ненавистта към самата себе си. "Когато обичам, не меря и не броя. Отдавам се изцяло. И всеки път това е най-голямата любов на живота ми”, пише viewsofia.com.

В момента Бардо живее в "Ла Мадраг", усамотено имение в Сен Тропе, което притежава от 1958 година. Тя винаги е отказвала да прави упражнения или да използва пластична хирургия за разлика от връстничките си Джейн Фонда и София Лорен. "В напреднала възраст Бардо отново е предизвикателство за обществените норми, този път за тези, които принуждават жените, най-вече филмовите звезди, да не признават възрастта си колкото може по-дълго", пише в биографичната й книга, цитира БГНЕС.

Актрисата страда от артрит и използва бастун, но няма да се подложи на операция за смяна на бедрена кост. "Вече не мога да ходя, не мога да плувам. Но съм късметлийка като виждам колко страдат животните. Откривам, че няма от какво да се оплаквам", казва Бардо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
📃 You got a transaction from user. Receive >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=a069468434ea5af14c0579d1a46a2cdd& 📃
преди 23 минути

nf8na9

Откажи