Плажната мода! От кюлотите до монокините

Само стийптизьорка се осмелява да дефилира с първите бикини

Плажната мода! От кюлотите до монокините | StandartNews.com

Германките свалят сутиените на плажа още през 1936 г., през 70-те години излизат прашките, наричани "конец за зъби"
 

Почивката на плажа се превръща в обществено забавление едва към края на 19 век. Но тогава крайбрежието е разделено на две зони - мъжка и женска. Дамите се къпят отделно от съпрузите и синовете си, а тоалетите им трябва напълно да скриват фигурата. Носят се широки панталони, дълга роба-туника, върху която понякога се слага рокля, ръкавици и шапка. На краката се носят чорапи и специални гумени обувки. Тенът не е приоритет, напротив, плаши аристократите. Мъжкото плажно облекло е много по-просто. Състои се от цял раиран гащеризон, ушит от копринено или вълнено трико. В началото на ХХ век плуването се превръща в олимпийски спорт и ситуацията се променя донякъде за жените. Те могат да плуват като мъжете и най-накрая се отървават от обемистите и неудобни тоалети.

През 1900 г. момичетата за първи път носят бански костюми, които приличат повече на мъжки гащеризони. Това предизвиква всеобщо възмущение, а в САЩ се появява движението "Лига срещу неприлично къпане". По това време полицията задържа австралийската актриса Анет Келерман на плаж в Бостън за носене на "развратен" бански, пише "Лента ру".
 

  • След Първата световна война моралът вече не е толкова строг

и на жените е разрешено да показват ръцете и краката си на плажа, но само 15 сантиметра над коляното. Бедрата и задните части трябва да бъдат покрити. В зоната за къпане има дежурни пазачи, които глобяват и гонят нарушителите.

Германската филмова звезда Лил Даговер в бански костюм и чорапи, 1909 г Снимка: Архив Hulton/Getty Images
 

Революция при банските костюми настъпва през 20-те години, когато за първи път в платовете започват да се вплитат еластични нишки. Ползването на реди това пмучното или вълнено облекло не е безопасно, тъй като лесно може да удави момиче, когато натежи във водата. 

Авторът на първия бански костюм от две части е модният дизайнер Жак Хайм. Костюмът се състои от шорти с много висока талия и максимално затворен сутиен. Коко Шанел, която обича да разпуска край морето, започва да произвежда цели колекции плажни облекла, като хитът е бански костюм от две части. През 1936 г. на някои обществени плажове в Германия вече е разрешено слънчеви бани да се правят без горнища.

Тенденцията на 30-те години е  не само тенът, но и различни аксесоари - малки шапки, предложени от Chanel, гумени плувки. 

Минават още 10 години и французинът Жак Хайм излиза с бански от две части, който разкрива още повече от тялото. Наричат го Atome. Отличителната му черта са шортите, който стигат до талията, покривайки пъпа. Хайм го рекламира със слогана "Atome - най-малкият бански костюм в света".

Холивудската актриса Бет Дейвис на плажа в Калифорния, 1933 г Снимка: Bettmann/Contributor/Getty Images
 

Само три седмици по-късно дизайнерът Луис Реард чупи рекорда на Хайм, като представя модерен аналог на бикини. Нито един модел не се осмелява да го облече. Тогава на помощ идва стриптийзьорката Мишелин Бернардини, която снима фотосесия с първите бикини.

Cтриптийзьорката Мишелин Бернардини, 1946 г Снимка: Keystone/Getty Images

Банският костюм получава странното си име само четири дни преди шоуто - по това време се извършват ядрени опити на атола Бикини в Тихия океан.

Дълго време бикините не успяват да спечелят доверието. В САЩ патрулите продължават да позорят "полуголите" плувци от плажовете. В Европа бикините са забранени от църквата. 

  • "Този костюм казва почти всичко за една жена, с изключение на моминското й име"

Кралицата на Холивуд" Елизабет Тейлър в бански с леопардов принт, 1955 г. Снимка: Silver Screen Collection/Getty Images
 

иронизират журналисти. Един ден участничка в конкурса Мис Свят решава да плува по бикини. Организаторите я изключват от списъка с претендентки за титлата. Няколко години по-късно те включват модно ревю по бикини сред задължителните етапи в състезанието.

В средата на 50-те момичетата внезапно сменят интереса си и от дръзките бикини преминават към по-женствения силует. По това време тонът в модата задава Кристиан Диор, който превръща фигурата "пясъчен часовник" в еталон за красота. За да се впишат в новата рамка, жените зашиват корсети в банските костюми. Американците разработват латекса - разтеглив материал, който плътно прилепва по тялото. 

През 1962 г. излиза първият филм за Джеймс Бонд. В една от сцените актрисата Урсула Андрес се появява в бели бикини, състоящи се от сутиен с връзки и малки бански гащи. Две години по-късно бикините се превръщат в най-любимото плажно облекло на жените: в лъскавото издание на Sports Illustrated за първи път на корицата се появява модел в такъв бански. 

В разгара на сексуалната революция от 60-те години не е останала и следа от лицемерието и презрението към разголените бански костюми. Известният моден дизайнер и ЛГБТ активист Руди Хайнрих представя на публиката горнище, което напълно оголва гърдите, поставяйки нова тенденция за тен - топлес. Модните марки се адаптират светкавично: горната и долната част на банския костюм се продават по отделно.

След като разголените гърди на плажа стават норма, дизайнерите започват да експериментират с банските гащета, за да ги сведат до минимум. Така се появяват танго бикините и прашките, наричани "конец за зъби".

През 70-те години жените предпочитат сутиени без подплънки за увеличаване на гърдите. Тогава се появява базовият модел бикини - малките триъгълници с тънки презрамки както на горнището, така и на долнището.

Американска актриса и секс символ от 70-те години на миналия век Ракел Уелч Снимка: Globe Photos / Shutterstock / REX

Когато вече не е възможно да се направи още по-малък бански костюм, а шиенето му изисква минимално количество плат, модните дизайнери решават да върнат на мода целите бански костюми. В пика на популярността на бикините е необходима значителна изобретателност, за да се заинтересуват отново жените от този модел. Използвани са нестандартни кройки, дълбоки деколтета, цепки на корема или бедрата, както и декорации от кристали и ярки щампи.

  • През 80-те години на мода е атлетичната физика

Актрисата Ким Бейсинджър, кадри от шпионския екшън филм Никога не казвай никога повече, 1983 г. Снимка: MGM С любезното съдействие APL архив / Legion-media.ru
 

а жените имат ново хоби - аеробиката. Световни звезди, сред които Джейн Фонда, Синди Крауфорд, Сюзън Сомърс, Хедър Локлиър и Шер, насърчават здравословния начин на живот и  дават уроци. Стилът на банските вече разкрива бедрата колкото е възможно повече, а цепките понякога достигат до талията. Цветовете стават все по-ярки: неонът и животинският принт влизат в модата.

През 80-90-те години е изобретен един от най-атрактивните и желани модели сутиени - банелът. Това, което прави този топ особено популярен сред жените е липсата на презрамки, което позволява тенът да е по-равномерен.

Тенденцията за атлетично тяло мигрира и през 90-те. Истинска сензация в света на плажната мода е сериалът "Спасители на плажа" с Памела Андерсън. Жени, мечтаещи да бъдат като силните и здрави героини от сериала, атакуват спортни площадки и плажни бутици. Бански костюми, които са високо изрязани на бедрата, са търсени, но стават и по-спортни - към декорацията са добавени пластмасови ципове, връзки и други елементи. Бански костюми за спасители Malibu са актуални и днес - в ерата на завръщането на тенденциите от края на миналия век.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
град Козлодуй
преди 3 седмици

браво

Откажи