Меглена Плугчиева: ЕС трябва дa е силен актьор на световната сцена

Необходимо е ръководството на “новия- стар” Брюксел да се замисли за ценностите на Евросъюза

Меглена Плугчиева: ЕС трябва дa е силен актьор на световната сцена | StandartNews.com

Проучвания сочат, че единствено Мишел Обама би могла да бие Тръмп на президентските избори в САЩ, коментира специално за вестник СТАНДАРТ дипломатът от кариерата, бивш депутат и вицепремиер Меглена Плугчиева

  • В извънредни ситуации трябва да се търсят нестандартни и отговорни решения. Швейцарската магическа формула дава модел на министри, излъчени от всяка парламентарна сила в зависимост от представителността й
  • Крайно незадоволително е нивото на абсорбция на средствата от еврофондовете
  • В наш интерес е да се ускори процесът на интеграция на Западните Балкани и България да възстанови лидерската си роля
  • Наследството от 2019 - 2024 г.  на ЕК не е добро

- Г-жо Плугчиева, срещаме се минути след като Унгария представи приоритетите си за европейското председателство в Центъра на Европа в София. Вие присъствахте на събитието.
Какво споделихте с международните ни партньори?

- След изборите за Европарламент започва важен, бих казала не само нов, но решаващ период от развитието на ЕС, който съвпадна с началото на унгарското председателство. Трябва да очакваме друга констелация в Европарламента, различна от досегашната, която бе доминирана от класическите консерватори, социалдемократи и Залените. Новата политическа структура ще бъде официално обявена на 17- 18.07.при конституирането на Европарламента.

Основните приоритети на унгарско председателство, които бяха анонсирани, се отнасят на първо място до повишаване на конкурентността на европейската икономика, постепенно решаване на демографските проблеми и тези с миграцията.

Изключително важно за мен беше, че се поставя въпросът за бързото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, или както го наричаме "сухопътният Шенген", защото нашата икономика търпи огромни загуби от над1млрд.лв. годишно заради контрола по сухопътните граници.

Беше коментирана и важната тема за намиране на баланса между Зелената сделка и икономическата стабилност, с фокус на внимание и подкрепа за аграрния сектор. За България този момент е също много значим, за да няма потърпевши отрасли, каквито у нас се оказаха аграрният и енергетиката. Приоритет ще бъде и политиката за укрепване на общата система за отбрана и сигурност на ЕС, както и на разширяването на

Евросъюза с прием на нови държави. Затова:моите адмирации за Унгария, която формулира близки на европейските граждани теми и реални проблеми за решение, което всъщност вълнува обществото.

Вижте совалката, която унгарският министър-председател направи в първите дни на м.юли: в Киев, в Москва, в Китай и отпътува за участие на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Искам да вярвам, че на първо място ще се постави, както въпросът за отбранителната способност на ЕС, така и за мира на континента и за решаване на проблема с войната. Защото, както казваше големият германски канцлер

Вили Бранд още през 1981 година: "Мирът не е всичко, но без мир всичкото е нищо".

- В редица европейски издания има информации, според които Унгария ще съдейства за бързо спиране на войната в Украйна.Вие на какво мнение сте?
 

- Както се вижда от нагласите на гражданите в ЕС, те са все повече в посока за търсене на диалог, за по-активно ползване на дипломацията като инструмент за решаване на този военен конфликт. Защото е ужасяващо да продължават да гинат млади хора на фронта, да има тежки поражения по инфраструктурата и да влизаме в една ескалация на все по- голямо въоръжаване и милитаризация на ЕС. Нека припомня, че ЕС бе създаден като съюз на ценности - на мира, на солидарността, на правовата държава, на защита на човешките права, на благосъстоянието. И ми се струва, че ръководството на "новия- стар" Брюксел трябва да се замисли с респект към ценностите на Евросъюза. Да не забравяме, че през 2012 г. същия този ЕС получи Нобелова награда за мир.

„Това е съдбоносна тема за Европейския съюз, за да може оттам нататък всички големи предизвикателства пред него да бъдат решавани. Не е тайна, че в условията на война, ЕС не стана икономически по-силен и недоверието и несигурността се увеличиха и рефлектираха в национализъм и поява на радикални нови партии.

За съжаление трябва да признаем, че наследството от 2019 - до 2024 г. на Европейската комисия не е никак добро.

Повечето проблеми, останали в наследство и сега формулирани като нови приоритети, бяха представени в доклада на Енрико Лета, бивш премиер на Италия, доклад, с който се занимава през април т. г. Европейския съвет. В резюме накратко, Лета обяви за следващия 5 г.период: необходимост от демографски и дигитален преход, справедлив Зелен преход, задължително стабилизиране на икономиката, чрез повишаване на конкурентоспособността на

ЕС с фокус и в подкрепа за малкия и среден бизнес, който дава 85 % от работните места в страните - членки. Към това се добавя нуждата от засилена общностна политика по отбрана и сигурност и ускоряване на политиката по разширяване на ЕС в посока Западните Балкани, Украйна и Молдова. 

Кое е важно за нас? За нас Западните Балкани /ЗБ/ са изключително важни. Регионът не само е в непосредствена географска близост, ноние сме свързани културно, исторически, икономически и пр.

В наш интерес е да се ускори процесът на евроинтеграция на този регион. Още повече, че с бързата писта, която получиха Украйна и Молдова, се създаде впечатление за двоен стандарт от страна на Еврокомисията и настъпи разочарование, бих казала и една определена демотивация сред страните - кандидатки от ЗБ, които повече от 10- 12 години правят усилия за членство в ЕС. Винаги се намираха причини в последните 10 год. за застоя на процеса поразширяване: че реформите са недостатъчни, а и самият ЕС трябва да се реформира и т. н. Разбира се, балканският маршрут на мигранти имаше своето негативно влияние за процеса на разширяване. България е заинтересована тези страни час по-скоро да бъдат интегрирани и ние да възстановим лидерската си роля в този регион. За съжаление, след изключително успешното ни председателство през 2018 г. ние постепенно се оттеглихме от Балканите, загубихме позиции, обтегнахме отношенията си със съседите, което не отговаря на българския интерес.

- Къде би могла да стои нашата държава в "новия -стар" Брюксел, както казвате, и кои са първостепенните задачи на българските евродепутати?

- Ключов въпрос за България е да има стабилни правителство и парламент. Разбира се и новоизбраните евродепутати трябва да отстояват българския интерес и да информират обществото за дейността си и то не само в предизборна кампания. Поради факта, че през последните 4 години ние сме в непрекъснати избори и в постоянна политическа нестабилност и непредсказуемост, българският глас в Брюксел не се чуваше. Доколкото го имаше, беше безличен. Ще дам за примерслучая с безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна. Тогава засегнатите страни като Полша, Словакия и Унгария реагираха и защитиха собствения си интерес. От наша страна имаше едно безропотно мълчание и задължително прилагане на решенията на ЕК. Ако нашите политици смятат, че безпрекословното приемане на всички решения от Брюксел носи позитиви, грешат. Напротив, това носи единствено и само негативи. За огромно мое съжаление, ние се поставяме в само изолация, когато не участваме в дебата по вземане нарешенията на ЕС и на нас вече не се гледа сериозно като член на ЕС.

България час по-скоро и въпреки всички драматични политически събития и сътресения, трябва да намери сили и да има редовно правителство. В извънредни ситуации трябва да се търсят и нестандартни, но национално отговорни решения. Швейцарската магическа формула напр. дава такъв модел, който предвижда формиране на правителство с министри излъчени от всяка парламентарно представена партия в зависимост от нейната представителност/численост в парламента. Редовно правителство е необходимо и желано на първо място от българските граждани, а е важно и за нашето поведение в ЕС и НАТО. Трябва да излезем от миманса, да отстояваме националните ни интереси, но и да участваме активно във вземането на решенията при формиране на политиките на ЕС. Да престанем да сме само безгласен наблюдател и изпълнител.

По темата, свързана с отбраната и сигурността предстои да се приеме Стратегия на ЕС за Черноморския регион. Това ни касае пряко, трябва да участваме. В наш интерес е този регион да остане регион на мира и добросъседството, а не регион на милитаризацията.

Необходимо е също да представим сериозни проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва активно да участваме и съответно да си изпълним ангажиментите по него за да получим финансовите средства, които ще влязат в нашата икономика и ще повишат нейната конкурентоспособност. Не можем да очакваме, че при нашата политическа непредвидимост ще имаме стабилна икономика.

Крайно незадоволително е нивото на абсорбция на средствата по еврофондовете. Политическата криза рефлектира негативно върху публичните финанси, а оттам и във всички области на обществено политическия и икономическия живот. Забавяме се с подготовката за членство в Еврозоната. В ЕС предстоят реформи. Ще става дума за начина на гласуване, вече има гласове и предложения за отпадане на правото на вето. Ние трябва да сме против това, защото като малка държава ще загубим възможността да имаме своя глас там, където трябва. Освен това предвид все повече намаляващото ни население, това ще се отрази на другите анонсирани реформи, касаещи броя на евродепутатите, на комисарите. Все въпроси, по които сме длъжни да изработим свои позиции. Ако сега не влезем активно в процеса, който стартира с началото на новия мандат на ЕС 2024-2029г., отново ще изпаднем в ролята само на изпълнители и ще бъдем задължени да се съобразяваме с взети от другите държави решения.

- Какъв е коментарът Ви относно резултатите от изборите във Франция?

- Ще започна още от резултатите от изборите за ЕП. Те показват промяна на статуквото. Като цяло имаме движение надясно, нагласата на гражданите е в посока повече национални държави, отколкото интеграция на ЕС. Имаме засилено присъствие на крайно десни партии, каквито са "Алтернатива за Германия". Тази партия бе втора на евроизборите в Германия след коалицията -Християндемократически и

Християн социалния съюз- и пред Социалдемократите и Зелените. Виждате, че има промяна в нагласите в Белгия, в

Нидерландия, в Словакия, в Унгария отдавна. Грешката, която в момента ми се струва, че се прави от т. нар. класически или етаблирани европейски партии - социалдемократи и консерватори- е, че те смятат, че нищо не се е променило и че всичко ще си остане постарому, а това не отговаря на новите реалности.Трябва своевременно да се направят анализи и по- важно корекция на досега прилаганите политики, ако посочените партии искат да си върнат доверието и подкрепата на гражданите.

Ситуацията във Франция се развива в същата посока. След резултатите от изборите за Европейски парламент, имашеголеми страхове, че крайнодесните на Марин льо Пен ще бъдат даже първа политическа сила. Те останаха трета, Слава Богу, благодарение на обединението на левицата с крайната, радикална Левица. Ако някой обаче си мисли, че с това темата е приключила, много греши. Би трябвало да се отчитат подводните течения в Европа.  Сериозни анализатори смятат, че ще е много трудно да се състави ново френско правителство и във всеки един случай, президентът Макрон излиза с по-слаби позиции от този развой на събитията и ще загуби тежестта си и на европейската сцена. Да не забравяме, че Франция е втората по-мощност и политическо влияние държава в ЕС след Германия. Изкушена съм на това място да припомня великите думи на Хелмут Кол, отново бивш канцлер на Германия, когото имах честта да познавам и още през 2006 г. ми каза: "Г-жо Плугчиева, помнете, че най-големият проблем на ЕС ще бъде липсата на лидерство със смелост и с визия". Не искам да вярвам, че сме стигнали точно до този момент, но все по-явна е необходимостта от сериозни лидери с визия, които са готови да действат компетентно и отговорно . В противен случай Европа не я чака нищо добро. На световната сцена ЕС губи позиции - демографски - политически, икономически. Докато в Азия и в Щатите икономиката се развива с изключителна динамика, европейската губи конкурентоспособност, страда от тежка бюрокрация, от липса на иновации, а това означава, че губи световно значение и сила. Статистиката е тревожна и показва, че в сравнение с 2017 г. към 2023г. ЕС е загубил 14% от инвестициите си. От големите 20 топ концерни в света само Novo Nordisk е останал в Европа. Всички са избягали или в САЩ, или в Китай, или във Виетнам, в Индия и др. Това налага сериозен анализ на причините. Допада ми изразът: Крайно време е вместо връзки с обществеността, политиците да минат курс по връзки с реалността и да запретнат ръкави. Това ми се струва, че касае не само върха на ЕС, но и всички страни - членки. Трябват реални действия, които няма да се лесни, но ще доведат до решаване на натрупалите се проблеми. В противен случай този мандат може да се окаже съдбовен за бъдещето на Европейския съюз.

- А светът очаква ли го промяна, имайки предвид изборите за президент на САЩ на 5 ноември?

- Това е първостепенен въпрос, който занимава целия свят. За съжаление, аз не мога да намеря обяснение, че тази велика държава не е в състояние да излъчи други лидери. Особено след последния телевизионен дуел между Джо Байдън и Доналд Тръмп, всички анализатори, а и самата Демократическа партия определиха като катастрофа участието на сегашния президент. Към момента очакванията са, че на 5 ноември новият президент на Щатите ще е отново Д.Тръмп, което означава много силно отражение и върху Европа, тъй като анонсите, които идват от него са, че Европа ще бъде оставена сама на себе си. Защото САЩ гледат в посока Азия, където техен партньор или по-скоро конкурент еКитай. Това ще има своето отражение и в процеса на разширяване на ЕС, както и за войната в Украйна, за която той обяви, че ще я приключи в рамките на 24 часа. Така, че се очакват много сериозни събития. Пожелавам си, ЕС да намери сили в себе си и да стане политически и икономически силен, и независим от другите глобални актьори, играч на световната сцена. Иначе ще трябва да се примири с роля на втората редица на световната маса.

- Има публикации, според които на конгреса на Демократите в САЩ през август Байдън ще се откаже и в надпреварата ще се включи настоящият вицепрезидент Камала Харис.

- Чуват се различни коментари и даже спекулации. Това беше една от анонсираните версии, а наскоро видях резултати от проучване на общественото мнение, според които единствено Мишел Обама е в състояние да бие Тръмп.

Развръзката предстои, а тя е важна за бъдещето на целия свят и особено за ЕС.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай