Магомед Рамазанов: Благодарен съм на България

В Дагестан бащите не дават дъщерите си на момчета, които не са минали през залите по борба

Магомед Рамазанов: Благодарен съм на България | StandartNews.com

Магомед Рамазанов е олимпийски шампион по борба, който на летните игри в Париж извоюва един от трите български златни медала след като разгроми легендата Хасан Яздани Чарати от Иран на финала. С резултат 7:1 той успешно се пребори за олимпийската титла в категория до 86 килограма свободен стил борба. 

Магомед се изкачи на почетната стълбичка под български флаг и съпроводен от българския химн. Но неговият етнически произход се оказа повод за поредния международен скандал на фона на войната, която Русия води срещу Украйна. 

31-годишният състезател е роден в село Октябърское в република Дагестан, която е част от Руската федерация. Това само по себе си предизвика проблеми, защото според етническата си принадлежност Магомед е аварец, макар и по документи да се води руснак. Подобен е случаят с голяма част от населението на републиките, включени в границите на Руската федерация.  

Втората част от проблема настъпи когато Рамазанов получи българско гражданство и започна да се състезава за България по-рано тази година. Това се случва с много спортисти от руски или друг произход, които по  политически причини не могат да представляват родните си държави на международни състезания. Според правилата за допускане до подобни съревнования водещо е гражданството по документи на дадения спортист, а не етническата му принадлежност. 

На Олимпиадата в Париж по-голямата част от българските медали бяха спечелени от чужди атлети, които имаха законното основание да се бият за България.

Ето какво каза за олимпийското си постижение Магомед Рамазанов: "Медалът ми е общ, защото България ми даде възможност да участвам на игрите в Париж, а Русия ми позволи да се присъединя. Затова считам, че е обща титлата. Много време се подготвях и в Русия, но България ми даде възможността. Затова съм благодарен и на България".

Личният му треньор Мирослав Колев на практика го подкрепи: "Нещата така се случиха. Вадим Бияз (личният треньор на Магомед в родната му държава) много му помогна в Русия, а аз  - в България". Дагестанският президент Сергей Меликов също поздрави олимпийския шампион с думите: "Дагестан се радва на победите на нашите спортисти на олимпийските игри. И въпреки, че момчетата се представиха в Париж под знамената на други държави, знаем откъде започна пътят им към най-високите стъпала. Всеки от тях кали характера си в школите по борба в Дагестан и подобри уменията си в спаринги с най-силните противници. Дагестан надмина цели държави по брой шампиони по свободен стил. Дагестанците нямат равни в този спорт,  така че страхът от тях е разбираем". 

В социалните врежи у нас се появиха коментари, според които подобни изказвания са недопустими. Спортни коментатори дори призоваха България да се откаже от медала на Рамазанов. 

Магомед започва да тренира борба в Дагестан, когато е едва на 7 години и оттогава се представя подобаващо на различни турнири. През 2020 печели сребърен медал за Русия от европейското първенство в Рим, както и златен медал от Гран При "Иван Яригин" в Красноярск, Русия. Преди това през 2019 година печели златен медал от мемориала "Али Алиев" в Каспийск, Русия, както от световна титла от Купата по свободна борба в Якутск, Русия. Финишира на първо място и на Международния турнир "Циолковски" във Варшава през 2018. 

През 2024 година той и по-малкият му брат Рамазан Рамазанов престават да се състезават за родината си. Получават българско гражданство и започват да тренират у нас в клуба на Илия Павлов във Велико Търново. Още с дебюта си за страната ни Магомед Рамазанов печели международна титла от турнира в Загреб. Следват успехи на Европейското в Букурещ, на което се бори с травма, загуба на квалификацията в Баку и успех в Истанбул. Последният му осигурява визата за участие на Олимпиадата в Париж. 

"Искам да благодаря на всички за отношението към мен. За подкрепата. Благодарен съм за всичко на България и специално на Велико Търново", каза Магомед след завръщането си у нас. 

Той се радва на подкрепата на най-близките си. Семеен е и има две деца. По-голямото е момче, момиченцето се роди през февруари тази година. Семейството му живее в Москва. Привързан е към децата и винаги когато е във Велико Търново, отделя време да потренира и с малчуганите от отбора. 

Любопитно е, че в Дагестан бащите не дават дъщерите си на момчета, които не са минали през залите по борба.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай