Комисар Александър Джартов пред СТАНДАРТ: 1100 пожарникари са на линия всяко денонощие

До 2000 лева глоба за пожар от хвърлен фас

Комисар Александър Джартов пред СТАНДАРТ: 1100 пожарникари са на линия всяко денонощие | StandartNews.com

 

- Главен комисар Джартов, каква е ситуацията с пожарите в страната? Овладени ли са най-тежките огнища?

- През последните денонощия имахме няколко по-проблемни пожара в областите Пловдив, Хасково, Благоевград и Ямбол. Пожарите се развиваха при тежки метеорологични условия на силен вятър и сред висока растителност, което отново създаде предпоставки за затруднени действия за пожарогасене. Използвана беше и тежка верижна техника за проправяне на просеки и пътища, а в Пловдивска област се наложи и използване на хеликоптер. 

Към настоящия момент още създава грижи пожарът на територията на Гърция, който се развиваше по посока към България. На място има разположени екипи, както на пожарната, така и на държавните горски стопанства, имаме подкрепа и на колегите от Българската армия. 

- В най-натоварените дни имахте по 350 сигнала на денонощие. Как се справяте - колко души е наличният състав и как успява едновременно да реагира на толкова много повиквания? 

- Обичайно, имаме произшествия, които не изискват толкова голям ресурс. Същевременно почти всяко денонощие имаме на дежурство между 1000 и 1100 служители. В най-критичните моменти почти 2/3 от всички налични пожарникари бяха на терен. Наложи се през миналата седмица, когато беше много натоварена оперативната обстановка, да бъдат предислоцирани екипи от Северна България в посока Южна България, така че да подкрепят колегите, които в този момент бяха изправени пред сериозно препятствие да се справят с множеството пожари, но не само като брой, но и като сложност на изпълнение на пожаротактически действия, които следва да се предприемат.

- Къде беше най-тежко и защо? Какво най-много Ви притесни и разочарова при справянето с пожарите?

- Най-тежко беше в района на с. Воден, Харманли и с. Отец Паисиево. Изобщо през последния почти месец най-тежко беше в областите Хасково, Ямбол, Пловдив, Стара Загора. Пожарите бяха изключително тежки. Най-големи затруднения създаваха много буйната и суха растителност в съчетание с пресечени и труднодостъпни терени, а на някои места и недостъпни райони. Това налага допълнително изграждане на просеки и пътища, за да може да се достигне до пожара. Силният вятър, неспиращ в продължение на 10-12 часа в рамките на светлата част на денонощието, води до неконтролируемо разпространение на пожарите. Промяната на посоката на вятъра също влияе изключително негативно по отношение на резултатите от нашата работа и се налага непрекъснато екипи, които са подготвени да посрещнат пожара и фронта му, да бъдат пренасочвани в последния момент, предвид бързо променящата се посока на вятъра и съответно на разпространение на пожара. 

- Пожарът на границата с Гърция се оказа голямо предизвикателство. Защо?

- Защото се развива на територията на друга държава и ние не можем да въздействаме активно върху него. Самият пожар е на много труднодостъпно място и единствено пикапи, оборудвани със системи за гасене, могат да го достигнат. Редно е да се отбележи, че не можем да използваме пожарни автомобили, както и да въздействаме пряко върху самият пожар. Съществува и още една предпоставка за затруднение, а именно изграденото преди много години минно поле, което не ни позволява да въведем сили и средства, както и да изградим просека в тази част.

- Значи са верни информациите, че в пограничния район има стари мини, което допълнително затруднява екипите Ви?

- Да, затруднява ни. От една страна се създава предпоставка за безопасността, т.е. за живота и здравето на служителите ни, а от друга страна не позволява да бъдат разполагани екипи, нито да бъдат изграждани просеки в този район.

- Каква е равносметката за ефективността на система за ранно известяване - БГ Алерт?

- Системата е напълно функционална и работеща. Остава възможността всеки от компетентните органи (кметове, областни управители и други), имащи такива правомощия по закон, да я използва по негова преценка. Системата беше тествана многократно в края на миналата година и тестовете преминаха успешно така, че системата е функционална.

- По колко часа пожарникарите не са спали, за да се борят със стихията?

- Понякога по повече от 24 часа.

- Има ли достатъчно доброволци, които Ви помагат?

- Да, има доброволци. Работим изключително добре с Националната асоциация на доброволците в Република България, особено в случаите, в които се изисква доброволците да са по-добре подготвени. От друга страна спонтанните доброволци също имат своето място при реагиране при такива бедствия, като при отминаване на непосредствената опасност от разпространение на пожара, те биха могли да подпомагат населението при възстановяването.

- Огненото бедствие постави на дневен ред въпроса със закупуването на нови самолети и хеликоптери. Има ли обаче достатъчно обучени кадри за тях?

- На този етап Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" не разполага с такива способности и няма съответно пилоти и персонал. Разбира се, няма и тези хеликоптери, така че изграждането на такава способност отнема изключително много време - минимум 5 години да бъдат обучени съответните екипажи, да бъде изграден този наземен капацитет, да бъдат придобити самите хеликоптери, т.е. изграждането на тази способност изисква много време.

- Какви са наказанията за пожари, възникнали от небрежност - хвърлен фас, запалени боклуци? Завишаването им би ли имало ефект? 

- Съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи при установяване на лица, които са предизвикали пожари, се съставят актове за установяване на административни нарушения, като в последствие с наказателно постановление се налагат глоби, които могат да бъдат от 200 до 2 000 лв. Самo по себе си увеличаването на размера на глобите без да има достатъчно ефективност при установяването на самите нарушители, няма да доведе до значителна промяна в тази посока или иначе казано, голямото затруднение е установяването на непосредствените извършители.  

- Какви са най-големите проблеми в градски условия? Какво най-често пренебрегват хората? 

- В градски условия един от основните проблеми е придвижването по улиците, особено в някои населени места. Предвид това, че пожарните автомобили са сравнително големи, понякога неправилното паркирането от страна на останалите участници в движението, може да се окаже пречка да достигнем навреме до мястото, където хората имат нужда от помощ. В по-големите населени места, от гледна точна на осигуряване на условия на водоснабдяване има изградена хидрантна мрежа и като цяло няма проблеми. Но в по-малките населени места понякога се случва да няма или хидранти, или достатъчно вода за осигуряване на противопожарните нужди.

  • Най-тежко беше положението в областите Хасково, Ямбол, Пловдив, Стара Загора
  • Стари мини ни пречат да се борим с гръцкия пожар
  • Огнеборци не са спали повече от 24 часа
  • Неправилно паркиране ни пречи да се борим с огъня в градски условия
  • Нямаме кадри за самолети и хеликоптери, казва главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай