Д-р Николай Брънзалов: Намаляват лекарите, които търсят работа в чужбина

Пациентите също имат задължения и трябва да са отговорни

Д-р Николай Брънзалов: Намаляват лекарите, които търсят работа в чужбина | StandartNews.com

УС на БЛС ще продължи да влага усилия за ограничаване на агресията срещу медиците, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ председателят на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов
 

- Д-р Брънзалов,  БЛС защитава 33 000 действащи лекари. Вие встъпихте в мандата си с обещанието, че ще се борите за справедливо заплащане и остойностяване на лекарски труд. Какви бяха първите стъпки, които предприехте в тази посока?
 

- Изключително важна тема, която продължава да бъде във фокуса по време на предишните два мандата, в които бях зам.-председател и продължава да е сега сега, когато заех поста на председател на БЛС. През 2022 г. Български лекарски съюз представи модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Той беше разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политика. Моделът беше предоставен на МЗ за по-нататъшни действия. За съжаление към този момент няма развитие, но вярвам, че е дошло времето да започне същинската работа или поне обсъждания по темата. Не твърдя, че предложенията са съвършени, но те могат да послужат за добра основа. Идеите на икономистите са при определяне на заплатата да се взима предвид стажът и професионалната квалификация на лекаря. Освен степента и ранга, при определянето на заплатата да се взимат предвид и нивото на компетентност на лечебното заведение (дали е най-високото ниво университетска или многопрофилна болница или е общинска или клиника с първо ниво на компетентност) и региона, в който се намира.

И като споменах продължаващото медицинско обучение (ПМО) продължаваме работата по убеждаване на законотворците, които да въведат така желаните от нас промени и ПМО да стане задължително. Друг все още нерешен проблем е Етичния Кодекс и свързаното с него законодателство. Всички сме единодушни, че са необходими промени, свързани с разширяване на правомощията на регионалните и централната комисия. 

- Удовлетворен ли сте от цените и обемите на медицинските услуги по рамковия договор с НЗОК? Сега стартирате преговори - за какво ще настоявате?
 

- Ще работим за баланс на интересите между отделните медицински специалности и видове дейност - ПИМП, СИМП, МДД, болнична и медицинска помощ, тъй като за да има единство в съюза, трябва да се поддържа този баланс. Ще отстоявам и постигнатото в предишните два мандата - парите за българските лекари и медицинските дейности да не отиват в други пера. Никой да не си мисли, че може да промени това постижение на предишното ръководство. 

- Известен сте с твърдата си позиция срещу насилието над лекари и медицински сестри. Има ли пропуск в законодателството в това отношение или става дума за чисто морални казуси? Как този бич би могъл да бъде ограничен?
 

- УС на БЛС ще продължи да работи усилено за връщане на доверието лекар-пациент и за ограничаване на агресията срещу медиците чрез редица кампании и инициативи, всички те под шапката Националната кампания на БЛС срещу насилието над медици #ПребориГнева. Съсловната организация подготви листовки за медиците, съвместно с психолози от Центъра по психично здраве на ВМА, със съвети как да действат при агресивни пациенти. Проведени бяха няколко безплатни обучения в редица лечебни заведения за справяне с агресивни пациенти. Преди началото на лятото пък бяха представени две проучвания, сред обществото и лекарите, за агресията над медици. Според тях 5% от пациентите, които са били анкетирани, споделят, че са станали преки свидетели на физическа агресия към лекар. Това се равнява на 250 хил. души. Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос. Пациентите очакват от лекарите мълниеносна и безпогрешна диагноза. В много случаи те са много емоционални, когато виждат, че нещо се случва с техния близък и често с деи?ствията си пречат на специалистите да свършат работата си. Няма лекар в света, кои?то в рамките на секунда да направи преглед и постави диагноза. Тоест чисто организационно, от страна на лечебните заведения трябва да се вземат мерки, да се намали прекият контакт между лекаря и близките на човека, кои?то се нуждае от помощ. Имаме и споразумение с прокуратурата. Смятам, че е нужно да има повече ефективни присъди, които да стават достояние на обществото, за да бъдат ограничени проявите на насилие.

- В България по принцип липсва работна ръка. Но как може да бъде решен кадровият дефицит с медицинските кадри?
 

- Добрата новина е, че намаляват лекарите, които търсят реализация в чужбина. Но има луфт, които остава незапълнен, за съжаление. Колегите на моята възраст приключват техния професионален път. Аз обучавам специализанти и виждам колко дълъг път имаме да извървим с тях. Реално, нямаме проблем с обучението на кадри. Проблемите са други. Младите лекари искат да имат три неща - реализация, специализация и кариерно развитие. В момента реализацията представлява работа при заплащане, което е недостои?но за огромните усилия, които човек полага, за да стане лекар. Но по-големият проблем са специализацията и кариерното развитие. Един млад човек може и да преглътне по-малкото заплащане, но специализирането е много сложно, чисто административно. В момента наредбата за придобиване на специализация е като за държава, която има излишък от кадри в здравеопазването, а не като такава, която наистина има нужда от тях. 

- Имате и свой кабинет, всеки ден хората Ви посещават. От какво най-много страда пациентът днес?
 

- Няма да ви изненадам ако ви кажа, че поликлиниките са пълни с хора, разбира се със своите болежки, страдания, хронични заболявания.

Всеки иска и заслужава внимание, изслушване и лечение. Ето тук се крие разковничето във взаимоотношенията - лекар - пациент. Поради интензивния график не винаги успяваме да отделим необходимото време и тук сме длъжници. В същото време да напомня, че пациентите също имат задължения и трябва да са отговорни.

- Защо, най-кратко казано, донорството и трансплантациите трябва да бъдат подкрепяни?
 

- БЛС застава зад каузата и подкрепя кампанията "Да! на живота". Този надслов на кампанията, която се проведе в Европейския ден на донорството, казва много. Всеизвестно е,че един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани. Едно от най-големите предизвикателства, което стои пред нас е да получим доверието на българското общество когато става дума за донорство. Повече от ясно е, че трябва да се популяризира темата. България е с много ниска начална точка спрямо останалите страни в ЕС и има много върху какво да работи.

- Как подпомагате децата на медиците, имахте такива кампании?
- Един от приоритетите на УС на БЛС по време на мандата беше осигуряването на подкрепа на членовете на Съюза. Така в рамките на тези три години бяха осъществени няколко национални кампании. През 2022-ра година стартира инициативата "Бизнесът в подкрепа на Героите в бяло". Над 70 фирми от различни сфери се включиха със специални отстъпки за лекарите - магазини, хотели, заведения, банки, мода и спорт, обучителни курсове, театри, застраховки и др. Кампанията осигурява преференциални условия за лекарите и техните семейства само срещу предоставяне на карта за членство в БЛС. 

БЛС стартира и кампания в помощ на лекарите, които търсят работа и на лечебните заведения, които набират медици. До този момент има публикувани 110 обяви.

По време на целия мандат бяха финансово подпомагани децата на починалите от Covid-19 медици. Инициативата на Български лекарски съюз "За децата на героите в бяло", с подкрепата на Ники Кънчев, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доброволческите организации осигури финансова подкрепа на децата до 18 години в навечерието на Коледните празници. Така през 2021-а г.  събраната сума надхвърли 34 000 лв. и на 18 деца беше осигурена финансова подкрепа от по над 2 100 лв. През 2022-ра година в дарителска сметка на кампанията бяха събрани 8 953 лв. С тях се подпомагат финансово 14 деца между 5 и 17 години. В навечерието на Коледа 2023-та година, финансова подкрепа получиха 18 деца на медици, загубили битката с Covid-19. Подкрепата е за всички деца, които към момента на загубата на техния родител не са навършили пълнолетие. През 2023-та година те бяха с 4-ри повече или общо 18. На всяко дете бяха преведени по 3 495 лв.

- Какво финансиране за здравеопазването трябва да залегне в бюджета за догодина?
 

- За съжаление прогнозите не са добри. Добре е парите за здраве да се увеличават всяка година, но е въпрос на разчети и възможности. България е на последните места в Европа по пари, заделяни на глава от населението за здраве, но същевременно качеството на медицинската услуга, която предлагаме е на високо ниво. Добре е при формиране на бюджета този факт да бъде взет предвид от тези, от които зависи.

- Вашето пожелание към колегите за 19 октомври, Деня на българския лекар.
 

- Пожелавам им здраве! На тях и на семействата им! Искам да изразя своята благодарност към цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите  продължава да отстоява професията ни! Искам да им благодаря за човещината, за това че са избрали за своя професия призванието да се грижат за живота и здравето на хората!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай