Боряна Калейн мечтаела за медала от 6 годишна

Боряна Калейн мечтаела за медала от 6 годишна | StandartNews.com

Олимпийските медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков имаха честта да представляват България като знаменосци на церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж. Калейн донесе на страната ни сребърен медал по художествена гимнастика от многобоя. Новиков извоюва олимпийска титла по класическа борба в категория до 87 килограма и получи заслужено злато.

 

"Все още не мога да осъзная какво се случи. Еуфорията се повиши още повече след прибирането у дома", каза гимнастичката Боряна Калейн на летище "София" при кацането си от Олимпиадата във френската столица.

Българската грация, родена на 23 август, 2000 г. в София, мечтае за олимпийски медал от малка. И ето, че Париж 2024 й донесе сребро. Днес тя споделя, че не съжалява за златото, тъй като не е в състояние да прецени дали на състезанията е дала всичко от себе си. А и среброто й изглежда по-красиво.  

Вицешампионката повтори постижението на Адриана Дунавска от Сеул 1988, като така донесе първия индивидуален олимпийски медал по художествена гимнастика за България през последните 36 години. Боряна събра 140.600 точки от изпълненията си на четирите уреда - обръч (35.850), топка (36.450), бухалки (34.550) и лента (33.750). Тя се класира втора - след германката Даря Варфоломеев със 142.850 точки и преди италианката София Рафаели със 136.300 точки. Това отличие й осигури честта да предвожда българската делегация по време на официалното закриване на 23-те летни Олимпийски игри в Париж. Тя бе избрана за един от знаменосците на България. 

Зад медала на Калейн стоят дълги години труд, упоритост, контузии и разочарования, но най-вече силна воля и непоклатимост, които я карат да се изправя след всяко поражение и да продължава да се бори. За първи път стъпва на терена на художествената гимнастика когато е на 6 години. Въпреки крехката си възраст, Боряна бързо разбира, че това е нейното призвание, и оттогава не е напускала залата. След триумфа й в Париж нейната съотборничка и близка приятелка Стефани Кирякова сподели: "Един ден се прибрахме в София след тежко състезание. Бяхме изключително изморени.  Всеки бързаше да се озове вкъщи, да си почине. Аз стигнах до националната база "Раковски", защото живеех в стая там. По някаква причина слязох до залата, а вътре беше Боряна. Тя се беше преоблякла в тренировъчно облекло и сам самичка отработваше грешки, които беше допуснала на въпросното състезание. За нея нямаше умора или нещо, което да я отдалечи от целта й. В този ден разбрах със сигурност, че ще спечели олимпийски медал". 

Освен от семейството и приятелите, Боряна намира безусловна подкрепа най-вече в лицето на личния си треньор Марияна Памукова. Двете работят заедно от 18 години и Калейн неведнъж е споделяла, че Марияна е нейна довереничка не само по отношение на спорта, но и в личния живот. "Просто да й кажа "Благодаря", което ще бъде малко, защото това е човекът, който ме отгледа в залата и благодарение на когото съм това, което съм днес, и като гимнастичка, и в голяма степен като личност". 

Париж 2024 не са първите олимпийски игри за родната грация. Тя взе участие в Олимпиадата в Токио, където остана пета в многобоя. Въпреки, че не успя да се пребори за медал, още тогава тя показа волята и борбеността, които притежава, като си тръгна от японската столица с твърдото убеждение, че медалът я чака.

През годините Боряна преживява и нелеки контузии. В различни периоди от спортната си кариера е чупила крак три пъти, но винаги се е връщала в зала по-мотивирана. 

"Пътят на един човек не е само възходящ. Аз минах и през доста падения. Мисля, че именно те ми помогнаха да успея в двата дни на състезанието. Идеята за съчетанията бе моя. Исках да направим нещо по-специално за олимпийските игри. Мисля, че се получи много добре. Явно историята ми е достигнала до хората", сподели Калейн. 

Въпреки че имаше спекулации относно евентуален край на кариерата й, при посрещането на отбора по художествена гимнастика у нас, тя каза че не е време за подобно решение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай