Алек Болдуин затвори кървавата страница

Любовта му с Ким Бейсинджър е като природно бедствие, раните лекуват инструкторка по йога и шест деца

Алек Болдуин затвори  кървавата страница | StandartNews.com

* Как се промени животът на актьора, след като застреля оператора на снимачната площадка

На 22 октомври 2021 г. кадри с хлипащия Алек Болдуин, който стои сам на фона на пустинен пейзаж и звъни на адвокат, мълниеносно превзеха световните медии. От офиса на шерифа в Санта Фе, Ню Мексико, САЩ , съобщиха , че актьорът е ранил оператора Галина Хътчинс и режисьора  Джоел Соуса по време на снимките на уестърна "Rust".  Хътчинс е откарана с хеликоптер в болницата, където умира от раните си. Соуса се отървава само с уплаха и наранена ключица.

Револверът, с който е произведен фаталният изстрел, е трябвало да бъде зареден с халосни патрони. Когато обаче Болдуин натиска спусъка, от него излита боен патрон, който уцелва  двама души, стоящи един до друг зад камерата.

Болдуин нарича инцидента трагичен. Казва пред репортери, че оръжието е стреляло спонтанно и отговорността за случилото се е на членовете на снимачния екип, които отговарят за безопасността. 

Но прокурорите го обвиняват в непредумишлено убийство, наказанието за което е затвор

  • Пробив в киното и наркотици

За първи път животът тества силата на Болдуин в средата на 80-те години. По това време той, дипломиран политолог, се премества в Ню Йорк , където учи актьорско майсторство в Академията на Лий Страсбърг и участва в продукции на Бродуей. Дебютът му в пиесите „Прелюдия към целувка“ и „Големи пари“ му носят първата престижна театрална награда. В същото време е одобрен за една от главните роли в популярното тогава телевизионно шоу „Доктори“.

Големият му филмов дебют е военната драма "Сладко отмъщение“. Наред със значителните хонорари и популярността, в живота му се появяват и наркотиците. „Озовах се в клиника със свръхдоза. Лекарят каза, че ако колегите му бяха дошли половин час по-късно, съм щял да умра.  Беше много трудно време. Все още не разбирам как го преживях“, казва Алек. 

„През 1985 г. актьорът отива на лечение в клиника. След това кариерата му тръгва бързо нагоре. Славата идва с "Женен за мафията", "Работеща жена" и " Маями Блус", а през 1990 г. започват снимките на филма „Вечният жених“ /"The Marrying Habit"/, където  среща Ким Бейсинджър .

  •  Любов на ръба на лудостта

По това време Болдуин е на 32 години, а Бейсинджър на 37. Връзката им се развихря пред очите на папараците и прилича на природно бедствие. Те постоянно закъсняват за снимките и често нарушават графика си, за да се оттеглят в най-близкия хотел. В продължение на две години той изплаща всички дългове на Бейсинджър, изпълнява всяка нейна прищявка и я обсипва с подаръци и цветя, само и само да се съгласи да се омъжи за него.

През 1993 г. актьорите най-накрая сключват брак, а няколко години по-късно се ражда единствената им дъщеря Ирландия.

По това време Бейсинджър е на 41 години и бременността й е много трудна, което я вкарва в постоянна истерия. Актрисата се потапя в майчинството, спира да се грижи за себе си и да обръща внимание на съпруга си. 

Силните чувства не помагат на звездите да спасят брака си - те са твърде различни. Болдуин обича да пие и да купонясва, а Бейсинджър, която е  склонна към меланхолия и депресия, се опитва да избягва социални събития. Дните им заедно преминават в безпочвени обвинения. Борбата на противоположностите завършва през 2002 г. със скандален развод. Актьорите се разделят дълго, драматично и пред очите на цяла Америка.

Основната причина за споровете е правото на попечителство над дъщеря им. Бейсинджър иска да бъде забранено на бащата да вижда Ирландия.  Актьорът признава, че няколко пъти е мислил за самоубийство, докато е чакал решението на съда. В резултат Алек отново започва да търси спасение в незаконни вещества и алкохол.

  • Щастие от втория опит

Животът на Болдуин бързо върви надолу. Всичко се променя през 2011 г., когато случайно среща инструктора по йога Хилария Томас. Младата жена се приближава до 54-годишния Болдуин в ресторант и признава, че харесва филмите му. Той я кани на среща. Шест седмици излизат, а Болдуин само стиска ръката й без дори да я целуне. „Влюбих се и започна моята най-странна и красива мечта“, казва той. Двамата се женят през 2012 г., а година по-късно се ражда дъщеря им Кармен. След това и синовете Рафаел, Леонардо и Ромео. След това обаче Томас има два спонтанни аборта. Семейство Болдуин отново стават родители едва през 2020 г. - синът им Едуардо се ражда през септември, а пет месеца по-късно, благодарение на сурогатна майка, имат и дъщеря Мария. 

Вторият брак и децата много променят актьора. След много години разногласия той се помирява с Ким Бейсинджър. В интервю от 2013 г. я нарича „една от най-красивите жени, живели някога“ и отбеляза, че „дори разводът не е променил мнението му по този въпрос“.

  • Фаталният изстрел

През 2021 г., преди да започне работата по филма Rust, всичко в живота на Болдуин е стабилно. Той блести на сцената на Бродуей и участва в много филми, пише сценарии, реализира се като продуцент и режисьор и е щастлив в личния си живот. Но след фаталния изстрел на снимачната площадка всичко се променя.

Още преди повдигането на обвинения в пресата и социалните медии започват да наричат Болдуин убиец и настояват незабавно да признае вината си. Той е много разстроен от случилото се, защото смята Хътчинс за приятел и лично я е поканил в този проект. Пред журналисти казва, че е насочил револвера директно към обектива на камерата, тоест към лицето на оператора. Болдуин твърди, че оръжието е стреляло спонтанно, но не знае защо е било заредено с бойни патрони.  

По време на разследването полицаите проверяват всичките 500 патрона на снимачната площадка, като сред тях са открити както халосни, така и бойни. Отговорникът за оръжията Хана Гутиерес-Рийд не може да обясни причината.

Според правилата на Гилдията на киноактьорите на САЩ, по време на производството на филми с огнестрелни оръжия трябва да присъства експерт, чиито задължения включват проверка между дублите на вида на използваните патрони. Но производителите на „Rust“ са пренебрегнали това изискване. Проверката на оръжията е поверена на асистент-режисьора Дейвид Холс и 24-годишната му асистентка Хана Гутиерес-Рийд, които досега са работили само веднъж по подобни проекти.

Освен това, за да се вмести в малкия бюджет на филма, продуцентите постоянно се опитват да ускорят снимките, поради което подготовката на някои сцени е извършена набързо. 

В края на разследването на 1 февруари 2023 г. прокурорите повдигат обвинения в непредумишлено убийство не само срещу Гутиерес-Рийд и Холс, но и срещу Болдуин. Основание за това става признанието на актьора в пресата, че е насочил пистолет към Хътчинс, за да избере най-добрия ъгъл на снимане, което е забранено от американските закони, дори и оръжието да не е заредено.

Опитите на актьора да спаси репутацията си изглеждат цинични на прокурора  Мери Кармак-Алтуис и тя се заема с делата с цялото си усърдие. Предвид заключението на ФБР , че револверът не може да стреля спонтанно, както твърди Болдуин, обвинението не се съмнява в успешния изход на делото.

Болдуин отказва споразумение за признаване на вината в замяна на възможността да избегне затвора. Но делото не издържа в съда поради небрежността на Кармак-Алтуис. В края на април 2023 г. тя трябва да оттегли обвинителния акт. Делото е изпратено за ново разследване, за да се реши дали да бъде повдигнато ново обвинение срещу актьора.

По това време се ражда седмото дете на Болдуин, снимките на „Rust“ са възобновени и приключват няколко седмици по-късно. Съпругът на Галина Хътчинс получава обезщетение от филмовото студио за смъртта на жена си, като според журналисти сумата е многомилионна. Човекът става и един от изпълнителните продуценти на уестърна.  Новият прокурор по делото Кери Мориси повдига обвинение през януари 2024 г. 

Процесът започва на 10 юли, но само три дни по-късно съдия Мери Марлоу Сомър сваля всички обвинения срещу актьора, разпуска съдебните заседатели и затваря делото заради процесуални нарушения. Оказва се, че прокуратурата умишлено е скрила от защитата веществени доказателства, които биха могли да потвърдят невинността на Болдуин.

След обявяването на това решение Болдуин се разплака, прегърна жена си и благодарейки на адвокатите, бързо напусна съдебната палата. Експертите нарекоха историята с укриването на доказателства „катастрофа за съдебната система на Ню Мексико“.

Повече от $150 хиляди са изхарчени от прокуратурата на щата по делото срещу Алек Болдуин, но без да бъдат постигнати значителни резултати. Журналистите твърдят, че част от тези пари са отишли за разгласяване на случая в пресата, пише „Лента ру“.

Само Хана Гутиерес-Рийд получава ефективна присъда за непредумишлено убийство. Тя е осъдена на 18 месеца затвор за това, че не е проверила оръжията, поради което револверът е бил зареден с шест бойни патрона, а не халосни. Помощник-режисьорът Дейвид Холс, който връчва заредения пистолет на актьора, получи шест месеца условно, защото се съгласи на споразумение. Самият Болдуин най-накрая може да си отдъхне - съдията затвори делото срещу него без право на възобновяване.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай