3 мита за срещи с извънземни

Конспирациите за НЛО са любими на Холивуд, писатели, мистици и езотерици

3 мита за срещи с извънземни | StandartNews.com

"Те са някъде там...", "Те са сред нас!" Темата за извънземните винаги е разпалвала въображението, а фактът, че изследванията са засекретени и строго пазени от военните, още повече ги прехвърля в зоната на конспирациите. Истински или плод на фантазиите са срещите с НЛО - неидентифицираните летящи обекти,  наскоро преименувани на "неидентифицирани аномални явления" /UAPs/? През 2021 г. ЦРУ разсекрети цялата правителствена документация, с която разполага и съдържа над 2700 страници.
Файловете обхващат всичко - от загадъчни руски експлозии до срещи на висши държавни служители с извънземни. Ето няколко загадъчни явления, за които може да има и рационално обяснение. 

 

 

1. Клара и Маурисио от Перу

"Това е най-важното нещо, което се е случвало на човечеството". Така мексиканският журналист и уфолог Хайме Маусан коментира откритието на  две малки тела на неизвестни същества с по три пръста на краката и удължени глави. "Това е първият път, когато извънземният живот се представя в такава форма и е ясно, че имаме работа с нечовешки екземпляри, които не са свързани с други видове в нашия свят", убедено разказваше Маусан през септември 2023 г. През декември той и екипът му свидетелстваха, че 30% от ДНК на останките е от "неизвестен вид", а останалата ДНК била с неясен произход. Уфологът представи изображения на труповете, доказващи, че те не са имали бели дробове или ребра. Някои мексикански депутати се съгласиха с Маусан и категорично заявиха в Конгреса, че труповете са автентични. Уфологът твърдеше, че съществата, които нарече Клара и Маурисио, са на възраст между 700 и 1800 години. Те са открити през 2017 г. в Куско, Перу, близо до линиите Наска. Изследователи от Мексико се заеха да проверят автентичността на мумиите. Уфологът Уил Галисън, който два пъти е бил в Перу и дори направил отливка на една от мумифицираните глави, първоначално вярвал, че съществата са "слезли в летяща чиния". Но след по-задълбочен анализ предположил, че това са предмети, изработени от хора. Той можел само да гадае дали културата на инките отпреди 1000 години е създала мумифицираните чучела и как са попаднали в единото от тях подобията на яйца, които могат да се видят само чрез рентгенова снимка. Маусан ги описва като "яйца на влечуги".

Наскоро съдебни експерти попариха всички теории на конспирацията с Клара и Маурисио. 

Малките "нечовешки" мумифицирани останки са кукли, сглобени от кости на животни от тази планета със съвременни синтетични лепила, следователно не са били сглобявани през предиспанските времена, каза пред репортери съдебният археолог Флавио Естрада, който ръководи екипа от учени, направили анализа. "Те не са извънземни", категоричен е той. Стана ясно, че за направата на чучелата са използвани кости на птици, кучета и други животни. Ръцете им са изработени от човешки кости. Чиновниците все още не знаят кой е собственик на странните фигури. Съобщава се само, че са били изпратени на мексикански гражданин преди да бъдат задържани от южноамериканските митнически агенти. Въпреки че мистерията на фигурите изглежда разгадана, все още се разследва как са били транспортирани до Мексико, след като са били иззети в Перу, пише sisanie8.bg. 

2. Загадката с кристалните черепи

Възможно ли е кристалните черепи, открити на различни места по света, които са известни на масовата публика от филмите за Индиана Джоунс, да притежават мистична сила? Според легенди и конспирации те носят "Светото знание", с което човечеството ще оцелее и ще напредне в своето развитие. Има и твърдения, че кристалните черепи са древни артефакти, оставени от извънземни или са останки от изгубени човешки цивилизации. 

Въпреки че през последните няколко века са открити стотици кристални черепи, учените предполагат, че само 13 от тях биха могли да са автентични. 

Мистиците вярват, че тайната на черепите ще бъде разкрита едва когато 13-те оригинала бъдат събрани на едно място и образуват клъстер. Според сказанията на американските индианци, в космоса има 12 обитавани планети и черепите съдържа информация за всяка от тях, включително и за Земята.

Черепите са издялани от твърд камък - прозрачен или млечнобял кварц (наричан още "скален кристал"). Твърди се, че са от епохата преди Колумб. Резултатите от проучванията обаче показват, че кристалните черепи са произведени в средата на 19 век или по-късно, почти сигурно в Европа. Предполага се, че това е станало в Германия, много вероятно в работилници в град Идар-Оберщайн, известен с изработването на предмети, направени от внесен бразилски кварц в края на 19 век.

Легендите за кристални черепи с мистични сили не фигурират в реални мезоамерикански или други индиански митологии, притчи и сказания.

Но свързването на странните изделия с паранормални явления е съблазнително за Холивуд, движението Ню Ейдж, автори на научно-фантастични разкази, мистици, езотерици и други. В края на 19-ти век музеите в Лондон и Париж показват кристални черепи като оригинални мезоамерикански религиозни реликви.

Според неофициални източници 12 от 13 автентични черепа вече са в частни колекции.

Днес водещи учени твърдят, че пълният анализ на кристалните черепи е невъзможен - кварцът не може да бъде надраскан и върху него няма никакви следи, по които да се определи възрастта му. Независимо дали изделието е сътворено сега или преди 10 000 години - датирането е невъзможно.

Някои древни цивилизации, например тази на маите, са разполагали с високи технологии за ваяне и рязане и е било по силите им да направят такива кристални черепи. Затова археолози са убедени, че находките, които се смятат за автентични, имат древен произход и може наистина да са носители на невероятна сила, която все още не е разгадана.

Остава и въпросът защо те са толкова еднакви, макар че са откривани на различни места по земята. 

3. Какво скриха в Розуел

Градчето Розуел в Ню Мексико е известно не заради пустинния пейзаж или музеите, а като място на първото предполагаемо кацане на НЛО в Америка. През 1947 г. собственик на ранчо открива странни отломки на земята си. Местните военновъздушни сили се заемат със случая и обявяват, че те са от разбит метеорологичен балон. Мнозина обаче вярват, че става въпрос за извънземна летяща чиния, но това е засекретено от правителството. Около пет десетилетия след като историята се появява в новините, американските военни заявяват, че балонът може да е бил част от строго секретен проект за атомен шпионаж. Но конспиративната теория за кацналия в Розуел извънземен кораб е по-силна от всякакви обяснения, въпреки че дори президентът на САЩ Бил Клинтън я отрича. 

Дон Шмит, който е написал седем книги по темата и е интервюирал 600 свидетели, свързани с Розуел, твърди, че първоначално е бил скептик относно инцидента. Но сега е 99% сигурен, че това, което кацнало в пустинята, е "кораб с неизвестен произход, който не е произведен на тази планета".

В документална поредица "Розуел: Първият свидетел" Бен Смит, бивш агент на ЦРУ, изследва нови доказателства по случая. Внуците на майор Джеси Марсел от 509-та разузнавателна служба - първият военен на мястото на предполагаемата катастрофа, са дали на Смит неговия дневник, който никога не е бил изследван. Написаното в него мистериозно преминава от нормален почерк в загадъчен код с главни букви. Марсел твърди, че е попаднал на изключително здрав материал, подобен на станиол, който се върнал в първоначалната си форма след като е бил смачкан. В интервю през 1980 г. той разказва историята си, заявявайки, че е бил принуден да се съгласи с официалната история и да прикрие случая. Категоричен е, че е открил нещо извънземно в Розуел през 1947 г.

Много хора мислят, че тази история прикрива секретен американски военен проект. Но Смит твърди друго: "Когато създавате история за прикритие, искате да разсеете хората от събитието. Но тази само привлича вниманието на света към него. Така че това е било или голяма грешка, или е първият момент, в който правителството на САЩ разкрива, че има извънземни". 

За разочарование на уфолозите Смит все още не може окончателно да докаже съществуването на извънземен живот. "Мисля, че правителството има информация, която все още не е разкрило. Но аз лично все още не съм убеден, че извънземните са кацнали." Той заключава: "Имаме 300 трилиона звезди и 200 милиарда галактики, разпръснати на 15 милиарда светлинни години. Да мислим, че сме сами в  това пространство, би било доста тъжно. Така че аз лично искам да знам: Има ли някой там? И били ли са тук?", пише dnes.bg.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай