Станев: Държавата е изключително благосклонна към Албена

Станев: Държавата е изключително благосклонна към Албена | StandartNews.com

Добрич. "Държавата е изключително благосклонна към Албена, след бедствието, което ни връхлетя на 20 юни", това заяви пред журналисти изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, след проведени срещи с министъра на околната среда и на регионалното развитие. Той съобщи, че в средата на юли ще отвори врати сектор "А" на най-пострадалия хотел в курорта - "Гергана", като по този начин хотелът ще работи с половината от общия си капацитет.

"Има нужда от укрепване. В момента се прави работен проект и в основите му ще бъде инжектиран бетон. Самият хотел няма нарушения на конструкцията", категоричен бе Станев.

Той заяви още, че се надява регионалното министерство да опрости поне 50 на сто от размера на концесионната такса за годината за плажа, която е в размер на 2 500 хил. лв. "При срещата ни в министерството на регионалното развитие стана ясно, че 50 на сто от таксата, която плащаме за концесията на плажа, влиза в бюджета на община Балчик, на чиято територия е курортът и приоритетно по закон общината има задължение да ги инвестира в инфраструктура и плажове на своята територия. Досега в последните 3 години ние не сме видели нито лев. Само тази година в бюджета на община Балчик са влезли от нашата такса за концесията на плажа 500 хил. лв. и предстои идната седмица да проведем разговор за това с кмета на Балчик Николай Ангелов" - каза още г-н Станев.

Както "Стандарт" писа, пороят, излял се над Добричка област вечерта на 19 и на 20 юни, наводни хотели, а водата от прелялата река Батовска отнесе големи количества пясък от плажа.

Станев заяви още, че туристическото дружество ще настоява да се направи регулация на устието на река Батовска, за да не се стига отново при нов проливен дъжд до подобни бествени ситуации и да се запази един от най-продаваните хотели в комплекса - "Гергана". Според него по предварителни данни щетите от пороите в комплекса ще са за най-малко 5 млн. лв., което ще е причина да се намали инвестиционната програма, планирана за 2014 г. "За догодина за ремонти и обновяване имаме планирани 20 млн. лв., но след внимателен анализ ще се наложи да ограничим инвестициите", каза още Станев.

В момента курортът е възстановен напълно след пороите. Търговският директор Маргина Тодорова заяви, че почти е спрял и процесът на анулации за идващите два месеца. В момента в курорта почиват 12 500 туристи, добави тя и изрази надежда, че летния сезон ще е на нивото от 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай