"Роскосмос" и НАСА се споразумяха как екипажът на повредения космически кораб "Союз МС-22" ще се върне от МКС

В средата на декември беше регистрирано разхерметизиране на системата за топлинно управление на "Союз МС-22

"Роскосмос" и НАСА се споразумяха как екипажът на повредения космически кораб "Союз МС-22" ще се върне от МКС | StandartNews.com

Роскосмос и Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) се споразумяха, че екипажът на повредения кораб "Союз МС-22" ще се върне на Земята със "Союз МС-23", който ще се отправи към Международната космическа станция следващия месец. Тази информация беше потвърдена от държавната корпорация.

"Роскосмос" и космическите агенции на страните партньори на МКС са предприели мерки за осигуряване на безопасното завръщане на екипажа на станцията на Земята в случай на инцидент преди пристигането на "Союз МС-23". Поради извънредна ситуация със "Союз МС-22" екипажът - Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франсиско Рубио - ще се върне на Земята със "Союз МС-23", който ще се скачи с МКС в безпилотен режим на 22 февруари", се казва в съобщението, публикувано в Telegram-канала на държавната корпорация "Роскосмос".

Отбелязва се, че системите на МКС и космическия кораб "Союз МС-22" работят в нормален режим, но в случай на авария преди пристигането на "Союз МС-23" може да се наложи аварийна евакуация на екипажа. Мястото на Франсиско Рубио ще бъде временно преместено от "Союз МС-22" на космическия кораб "Крю Драгън". Трансферът е планиран за 17-18 януари. В случай на спешна евакуация Рубио ще се върне на Земята с американски космически кораб, а руските космонавти - с кораба "Союз МС-22". След пристигането на "Союз МС-23" на МКС в него ще бъдат преместени седалките на тримата членове на екипажа.

Припомняме, че в средата на декември беше регистрирано разхерметизиране на системата за топлинно управление на "Союз МС-22". Беше съобщено, че температурата в отделението за екипажа се е повишила до 40°С, а в отделението за екипажа - до 30°С. Повредата на охладителната система е причинена от дупка с диаметър 0,8 мм, която е резултат от сблъсък с микрометеорит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай