Родители и бизнес решават проблема с децата и мобилните телефони през лятото

HMD създава нов телефон съвместно с родителите - за да се справи с въздействието на използването на смартфони и социални медии

Родители и бизнес решават проблема с децата и мобилните телефони през лятото | StandartNews.com

Милиони родители от цял свят се сблъскват с „лятото на смартфона“ заедно с децата си и разкриват въздействието, което това ще окаже върху благосъстоянието на най-малките и семейната динамика. 

Ново проучване, поръчано ексклузивно от HMD (Human Mobile Devices), установи, че 11 години е средната възраст, на която родителите подаряват смартфон на детето си за първи път - но много от тях признават, че им се иска да бяха изчакали повече. 

Проучването, проведено сред 10 000 родители във Валикобритания, САЩ, Индия, Германия и Австралия, е установило, че повече от половината от анкетираните съжаляват, че са дали достъп на детето си до смартфон на толкова ранна възраст. Една трета от запитаните родители посочват като основни причини за това отрицателните ефекти на устройството и промените в личността на децата. Постоянно се изразява загриженост относно въздействието върху децата на социалните мрежи, които вървят ръка за ръка със смартфоните.  

Периодът на лятната ваканция е източник на тревога за родителите, които мислят колко време техните деца ще прекарват пред смартфоните си. Впечатляващите 70 % от анкетираните признават, че детството им без смартфони им е дало възможност да споделят повече време със семействата си – нещо, което собствените им деца не са преживели. 55% казват, че прекомерното използване на телефона от детето им е източник на големи спорове вкъщи, а една трета дори са плакали заради манията на детето си по телефона. 

Според резултатите от проучването три четвърти (73%) от родителите смятат, че през лятната ваканция децата им ще са приковани повече към телефоните си, 64% твърдят, че това ще се отрази негативно на съня им, 61% смятат, че ще намалее физическата им активност, а повече от половината (54%) се тревожат, че ще намалее времето, което прекарват в общуване с приятели. 

При положение че повече от половината респонденти са съгласни, че смартфоните могат да окажат положително въздействие върху децата им и да им бъдат от полза в образователен план по време на лятната ваканция - включително да им позволят да поддържат връзка с приятели - родителите очевидно са изправени пред дилема.

Финландската компания HMD се стреми да разбере тези предизвикателства и да предложи набор от иновативни решения, които биха могли да бъдат полезни за родителите, техните деца и всички, които търсят надеждни алтернативи на смартфона.

Сферата на дигиталния детокс е добре позната на HMD, тъй като именно тя е начело на тенденцията „dumbphone“ (глупав телефон), пускайки на пазара модернизирани версии на класическите телефони за съвременния потребител, който иска да ограничи времето, прекарано пред екрана, и използването на социалните мрежи. 

Сега най-големият европейски производител на телефони се ориентира към работа с родителите, за да създаде телефон и други нови решения, които да служат като надежден заместител на смартфона и да предоставят на родителите контрол върху времето, прекарано пред екрана, и използването на социални мрежи от децата.

HMD също така желае да работи с всеки, който се интересува от тази тема и би искал да бъде част от проекта за създаване на промяна и нови решения. В това число влизат представители на поколението Z, инфлуенсъри, политици, участници в кампании и групи за подкрепа. Те могат да се запишат за участие на адрес https://www.hmd.com/en_int/better-phone-project

„По-добрият телефон“ е път към откриването на разнообразни решения, които се справят с дигиталното претоварване, като осигуряват избор и баланс. Нашата цел е да си сътрудничим с родители и експерти, за да разработим решения, които наистина отговарят на нуждите на хората, стимулирайки иновациите в тази област“, обясни Ларс Силбербауер, главен маркетинг директор на HMD.

Сред другите ключови данни от глобалното проучване, са опасенията на почти 75% от родителите, че смартфоните излагат децата им на опасности в интернет, като повече от половината признават, че не знаят какво правят децата им, докато използват смартфоните си. 

Почти половината от родителите смятат, че използването на мобилни телефони е променило личността на детето им, а една трета твърдят, че детето им има проблеми с образа на тялото си заради социалните мрежи.

По повод проекта „По-добрият телефон“ британският експерт д-р Беки Фолямбе, основател на организацията „Здравни специалисти за по-безопасни екрани“, коментира: „Изследването на дълбочината и широтата на емоциите, заедно с необходимостта от решения (38% от родителите смятат, че няма решения според резултатите от проучването), прави тази инициатива на HMD много значима и въздействаща. Моите впечатления от това проучване са, че то донякъде допринася за дестигматизирането на родителите и за освобождаването им от неоправданите обвинения, които сякаш се стоварват върху тях, за да контролират и наблюдават смарт устройствата у дома и да бъдат в течение на всички технологични постижения за защита на децата. А в действителност тези технологии за защита на децата могат да бъдат подобрени. Спешно са необходими решения в тази посока и ние приветстваме HMD за това, че ги проучва по прагматичен и прозрачен начин.“

„Радваме се, че HMD се ангажира да запълни очевидната ниша на пазара на телефони, подходящи за деца, чрез този проект. Проучването им за децата и смартфоните е още едно доказателство за невъзможната ситуация, в която се намират родителите днес: или даваме на децата си достъп до устройство, за което може да не са готови, или не го правим и рискуваме да ги отчуждим от връстниците им. Това е проблем, с който над 100 000 родители, присъединили се към нашата общност от февруари насам, се борят ежедневно, и ние знаем, че решаването му изисква съвместни усилия между родителите, самите деца, правителствата и технологичните компании. Родителите от нашата общност плачат за телефон, който да е желан от децата, но да не отнема твърде много от вниманието им. Затова сме много развълнувани от сътрудничеството с HMD, тъй като можем да помогнем да се определи какъв трябва да бъде един съвременен телефон, подходящ за децата“, казва Джо Райри, съосновател на „Детство без смартфон“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай