Произведение, генерирано от AI, спечели първо място на конкурс за изящни изкуства

Това внесе смут сред художниците

Произведение, генерирано от AI, спечели първо място на конкурс за изящни изкуства | StandartNews.com

Творба на Джейсън Алън „Théâtre D'opéra Spatial“ зае първо място в дигиталната категория на щатски панаир в Колорадо. Оказва се обаче, че произведението на изкуството е генерирано от изкуствен интелект.

Изображението, което Алън отпечатва върху платно изобразява странна сцена, която изглежда като от космическа опера, и изглежда като майсторски направена картина - класически фигури в барокова зала, които се взират през кръгъл прозорец към облян в слънце и сияен пейзаж.

Но Алън не е нарисувал „Théâtre D'Opera Spatial“, а AI софтуер, наречен Midjourney. Това предизвика коментари в Twitter, където артисти и ентусиасти обвиниха Алън, че обрича на смърт творческите работни места.

Победителят твърди, че самият той е допринесъл за оформянето на наградената картина. По думите му той е създал стотици изображения, използвайки го, и след много седмици на фина настройка и куриране е избрал топ 3, които отпечатва върху платно след освобождаване от оковите с Gigapixel AI.

Алън каза, че неговите критици съдят за изкуството по метода на неговото създаване и че в крайна сметка светътще признае създаденото от AI изкуство като своя собствена категория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай