Как да формулирате запитване към дигитална агенция

Запознайте се с основните направления на рекламата в интернет и следвайте стъпките

Как да формулирате запитване към дигитална агенция | StandartNews.com

През последните 15 години в България се засили търсенето на услуги и продукти в интернет пространството. Дигиталните маркетингови агенции предоставят жизнено важна помощ за развитието и дейността на бизнеса в динамичната онлайн среда. Сътрудничество с тях трябва да се основава върху ясно поставени условия, срокове и взаимно доверие, за да се очакват добри резултати. Дигиталното пространство предоставя много възможности за бизнеса, но са необходими рекламна стратегия, опит, бдителност и умения. Когато търсите подобни услуги от маркетингова агенция, е важно да формулирате правилно вашето запитване, за да си спестите време, ресурс и евентуално разочарование. В следващите няколко подтеми ще разгледаме защо е важно да сте обстоятелствени и откровени, как да комуникирате с дигитална агенция и какво да представлява запитването ви към нея.

Определете вашите цели и изисквания

Преди да се свържете с дигитална агенция, трябва да сте наясно с желаните от вас бизнес цели и бъдещо развитие. Помислете какво точно искате да постигнете с вашето дигитално присъствие, от каква подкрепа и помощ имате нужда. Колкото по-ясни са целите и изискванията ви, толкова по-конкретна оферта ще получите, по-лесно ще откриете правилната за вас дигитална агенция и ще следите за изпълнението на договорката ви. Вие трябва да знаете по-добре от всеки друг защо сте създали вашия бизнес, как ще се развива той във времето и какво искате да постигнете с него! Помислете и разпишете различните видове услуги, от които имате нужда. Очертайте всички ключови фактори, които трябва да имате предвид в търсенето на дигитална агенция, като умения, опит, портфолио, цена и срокове за реализация.

Уеб сайтът е основата, върху която се гради дигиталното ви присъствие

В днешно време всеки съвременен бизнес разполага с уеб сайт, който да представя дейността, услугите и продуктите му. През последните 5 години се засилиха очакванията и изискванията на външните платформи, търсачките, социалните мрежи и потребителите за това какво трябва да представлява фирменият уеб сайт. Поддръжката му се превърна в трудоемка и понякога сложна задача в зависимост от целите и дейността на бизнеса. Уеб сайтът трябва да отговаря на редица технически критерии и да е напълно актуален и обстоятелствен като съдържание. Информацията трябва периодично да се обогатява и обновява в зависимост от динамиката на компанията и нишата, в която се развива. Уеб сайтът трябва да зарежда бързо, да е лесен и прегледен за ползване, информацията в него да е напълно коректна и не на последно място да е интересен за посетителите му.

Разгледайте конкурентите в нишата, потърсете и вижте как се представят големите брандове. Помислете дали вашият уеб сайт отговаря на съвременните изисквания, запознайте се с мнението на специалисти в бранша и формирайте ваше собствено. Възможно е да имате нужда от нов или от подобрения по текущия ви. Одит на уеб сайта ви или запитване за нов можете да отправите към дигиталните агенции.

Социалните мрежи са вашата връзка с целевата ви аудитория

Искате да кажете или покажете нещо, което е от значение за вашия бизнес? А знаете ли как да достигнете най-бързо и най-евтино до голям брои от хора? Социалните мрежи все още предлагат тази възможност за по-голямата част от бизнес нишите. Важно е да разберете в коя от платформите да инвестирате средства и време, за да постигнете желания резултат. Дигиталните агенции предлагат поддръжка и управление на различни видове социални мрежи, но е добре предварително да се запознаете със спецификата на всяка от тях. Повечето бизнеси предпочитат да ползват Facebook реклама за популяризацията на бранда си и за директни продажби онлайн. Поискайте от дигиталната агенция да ви предложат различни планове и стратегии в офертата си, за да се ориентирате в цените и параметрите. Това ще ви помогне да си изградите дългосрочна стратегия и правилно да разпределите бюджета си за вашето онлайн присъствие и реклама.

Присъствие и реклами в Google

В България най-ползваната търсачка е тази на Google и именно там хората търсят информация, продукти, услуги и отговори на техните въпроси. Това няма как да се подмине от съвременния бизнес, който иска да се утвърди в пазарната си ниша. Дигиталните агенции могат да са ви полезни в тази насока, но как да формирате запитването си? Добре е да се запознаете с възможностите, които предлага платформата на Google, тъй като те имат различна насоченост, функционалност и приложения за бизнеса. Имате възможност да популяризирате бранда си, да осъществявате директни продажби и да набирате важна информация за целевите ви клиенти и партньорства. Агенции за дигитален маркетинг като Social Art Media предлагат реклама в Google, която може да бъде по ключови думи в търсачката, чрез банери в мрежата от сайтове, продуктов фийд на вашия онлайн магазин, последващ ремаркетинг и всички други възможности на Google Ads. Имате още възможности като оптимизация на вашия уеб сайт чрез услугата SEO, което да подобри органичното ви класиране в търсачката на Google или позициониране и реклама в Google Maps. Толкова много възможности, но кой е най-добрият вариант за вашия бизнес? Ако материята ви се струва сложна, можете да се обърнете за помощ към дигитална маркетинг агенция, но е важно поне да знаете какъв резултат търсите от подобен вид реклама. Колкото повече информация приложите към запитването си, толкова по-точна стратегия и оферта ще получите в отговор.

Подробно опишете вашия бизнес и посоката му на развитие

Добре е във вашето запитване да включите кратко описание на вашия бизнес, целевата ви аудитория и как виждате развитието на бранда ви в дигиталното пространство. Освен обща информация за вашата компания, посочете нейните силни страни, предизвикателства и пазарна позиция. Опишете целите на вашия бизнес в краткосрочен и дългосрочен план, как виждате бизнеса си в дигиталната среда и какво очаквате от маркетинговата агенция за реализацията на плана ви. Имайте предвид, че колкото по-реално представите текущото си състояние, толкова по-лесно ще е да се изгради работеща стратегия, последващи реализации и оптимизации. Дигиталните агенции имат умения, опит и софтуерни инструменти, с които ще проверят състоянието ви в онлайн средата, именно затова е безсмислено да започвате партньорството си с подвеждаща или невярна информация. Добрите резултати и дълготрайното ползотворно партньорство изискват взаимно доверие и почтеност!

Уточнете бюджета и условията си

Бъдете ясни и конкретни относно вашия бюджет и очаквания срок за изпълнението на проекта. Това ще помогне на дигиталната агенцията да предложи реалистични решения, конкретна оферта и да определи дали ще може да отговори на вашите изисквания и желания. Предложете общи насоки за разпределение на бюджета ви и как виждате в бъдеще развитието и надграждането на дигиталното ви присъствие при успешна реализация на първоначалния план. Тези уточнения ще ви спестят бъдещи изненади при ценообразуването и работата ви с дигиталната агенция. Колкото повече аспекти на бъдещото ви партньорство биват определени в самото му начало, толкова по-плавно и спокойно ще протече процесът на реализация по вашия план. Добрите и коректни дигитални агенции предпочитат и търсят дългосрочни партньорства и клиенти, които имат ясна визия за бизнеса си и реална представа за своите възможности.

Изберете подходящ начин за комуникация и запитване

Имате възможност да използвате електронна поща, онлайн формуляр или да проведете телефонен разговор, за да отправите вашето запитване. Изберете формата, която ви е най-удобна и се чувствате най-уверени. Важно е да се улесни комуникацията ви с дигиталната агенция, за да си спестите време и неточности при обмяната на информация. В последствие, когато се изяснят основните направления по задание и изпълнение, то вие и дигиталната агенция ще формулирате правила и начин за последваща комуникация, предаване на информация и изпълнение на договора между вас. Можете да организирате среща във ваш или техен офис, или да направите видео конферентна връзка с тях.

Изразете очакванията си

Не се притеснявайте да изразите вашите очаквания от сътрудничеството с дигиталната агенция. Бъдете честни относно това какво очаквате да постигнете и какво искате да получите от тях. Предложете някои добри практики за открита и честна комуникация, за да се гарантира, че и двете страни имат реалистични очаквания за проекта. Формулирайте конкретни въпроси, свързани с вашия бизнес и маркетинг целите му. Например, можете да попитате за опита на агенцията във вашата индустрия, предложения за стратегии и увеличаването на онлайн видимостта ви в интернет. Бъдете изчерпателни в запитването си и изисквайте същото с точни параметри и условия за изпълнението на заданието. Това ще ви ориентира в ситуацията и възможностите на дигиталната агенция.

Бъдете откровени и открити в намеренията и възможностите си

В маркетинга се ползват различни по вид статистически данни, чрез които да се установи началното състояние на проекта и неговото развитие в бъдещето. На база тях се формират стратегии и специфични услуги, които имат за цел да подобрят популярността и реализациите на бизнеса. Именно затова е важно да бъдете отворени за диалог и сътрудничество. Бъдете откровени и открити в преговорите с дигиталната агенция, изисквайте същото и от тях, а в процеса на работа не крийте добрите или лошите резултати от съвместната ви работа. Позволете на дигиталната агенция да зададе допълнителни въпроси и да предложи собствени идеи и решения, които могат да допринесат за постигането на вашите цели. Ако те не проявяват интерес към дейността ви или не навлизат в дълбочина по въпросите, касаещи съвместната ви работа, то вероятно са некомпетентни или незаинтересовани.

В заключение на тази тема, можем да кажем, че не е нужно да сте специалисти в сферата на дигиталния маркетинг, но е важно да имате ясни намерения и обща култура по тематиката на запитването ви. Това е от съществена важност за развитието на вашия бизнес и правилния избор на партньор в онлайн маркетинга. Специалистите в сферата, като дигитална агенция Social Art Media, могат обстойно да анализират настоящото състояние на представянето на вашия бизнес в онлайн пространството и да предложат план за увеличаване на популярността и скалиране на продажбите.

Запознайте се с основните направления на рекламата в интернет и следвайте стъпките, описани в тази статия, вие ще бъде в позиция да съставите правилно запитване и да очаквате конкретна оферта с точните услуги и условия, от които се нуждаете за развитието на вашия бизнес в дигиталното пространство.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Пламен
преди 2 дни

Добре е обяснено, важно е какво искаш да постигнеш и да го заявиш правилно, специалистите после си знаят работата.

Откажи
Бисер Г
преди 2 дни

Маркетингови специалисти много се навъдиха последните години ама са малко тези дето найстина могат да ти свършат работа

Откажи
Лора
преди 2 дни

Не е лошо да има и малко информация как се определя и бюджета за реклама!?

Откажи
Живко
преди 2 дни

Занимавам се с Web сайтове и никога не съм получавал техническо задание...

Откажи
Nikola75
преди 2 дни

То няма бизнес в България къв маркетинг ми говорите.Отказаха хората от малкия бизнес за да печелят само големите.

Откажи