Интеграция на изкуствен интелект в ERP системите. Как AI може да трансформира автоматизацията на бизнес процесите

Интеграция на изкуствен интелект в ERP системите. Как AI може да трансформира автоматизацията на бизнес процесите | StandartNews.com

Източник: Freepik

Голяма част от бизнес процесите на модерните предприятия вече са в електронен формат. Благодарение на навлизането и предлагането на разнообразни ERP системи, днес компаниите могат бързо и лесно да намерят софтуерни решения, с които да подобрят и улеснят работните си процеси.

Но доколко е заложена употребата на изкуствен интелект в една ERP система? Струва ли си компания да инвестира в платформа, която няма AI функционалности?

Тази статия разглежда приложението на изкуствения интелект в контекста на ERP технологиите. Ще посочим кои функции могат адекватно да бъдат поверени на AI и каква роля играе той, когато става въпрос за нуждите и развитието на един бизнес.

Какво представлява ERP системата?

Понятието ERP се отнася до специализиран софтуер, който се използва за планирането и организацията на ресурсите на едно предприятие. Думата произтича от англоезичния термин “enterprise resource planning”.

Общо-казано, това е тип програма, чрез която бизнесите могат да управляват и следят работния процес. ERP софтуерът включва разнообразни функции, които да адресират различни аспекти от работата на предприятието. Например, с такава програма може:

  • Да се следи и променя каталога с продукти и услуги, предлагани от компанията;
  • Да се изпълняват поръчки;
  • Да се проверяват и променят наличности по склад;
  • Да се води пълен отчет за всички поръчки и сделки на компанията;
  • Да се анализира голям обем от информация в подробни доклади за дейността на компанията;
  • Да се издават фактури или управляват други плащания;
  • Да се използват модули за комуникация с клиенти, и други.

Точното предлагане на функционалности понякога варира от една програма до друга. Въпреки това, конкурентните продукти на пазара обикновено предлагат комбинация от всичко необходимо за адекватното управление на бизнеса.

Типичен пример за широкообхватен софтуер за тези нужди е надеждната ERP система Odo Pro. Тя включва разнообразни елементи като тези, посочени по-горе, от които бизнесите могат да избират, за да създадат програмен продукт, който да отговаря директно на потребностите им.

Тъй като тази платформа е вече разработена, предприятията могат да я пуснат в експлоатация незабавно. По този начин те си спестяват средства и време, които иначе биха похарчили да възложат изработката на такъв софтуер на програмисти.

Също така, бизнесите няма нужда да се тревожат за поддръжката на софтуера. Вместо това, те могат да разчитат на ъпдейти и съдействие директно от екипа на Odo Pro, който обслужва платформата и всички нейни клиенти.

Ролята на AI в ERP системите

Източник: Freepik

Читателят надали ще се изненада от това, че изкуственият интелект е дълбоко заложен в ERP системите. В крайна сметка, целта на този тип софтуер е да оптимизира бизнес администрирането. AI продуктите намират приложение всеки път, когато става въпрос за опростяване и автоматизиране на работни процеси.

Съществува разлика между обикновената автоматизация на труда и използването на изкуствен интелект. Обикновено говорим за автоматизация на физически труд. Например, електронното издаване на фактури през софтуера замества попълването и предаването им на хартиен носител до клиента.

От друга страна, изкуственият интелект е необходим там, където трябва да бъде вложена мисъл. Една такава типична ситуация е даването на съвет при търсенето на решение за някакъв проблем, който има потребителят, или предоставянето на отговор на въпросите му.

Както е видно, AI инструментите са особено необходими за улесняване на комуникацията, както вътрешно в компанията, така и между един бизнес и неговите клиенти.

Също така, изкуственият интелект може значително да спомогне и ускори изготвянето на доклади за дейността на предприятието, както и техния анализ. По този начин бизнесите пестят ценно време и средства. Чрез делегирането на иначе трудоемки задачи към AI, компаниите могат да функционират с по-малък брой служители и да работят доста по-бързо.

Приложение на изкуствения интелект в бизнеса

Вече споменахме някои от начините, по които може да се използва изкуствен интелект в ERP системите. За улеснение и допълнително разяснение, представяме по-пълен списък от функции, които едно предприятие би могло да делегира към AI вместо служители:

 

  • Автоматизация на прости задачи: някои по-дребни задания могат да бъдат бързо и ефективно извършвани от AI. Примери за това са въвеждането на информация в системата, издаването на електронни фактури, и други.
  • Изготвяне на прогнози: чрез AI бизнесите могат да анализират тенденциите в потреблението на услуги или продажбата на продукти. Така те могат да планират и оптимизират работната си дейност на базата на детайлен анализ.
  • Комуникация: ERP системите, които включват AI, обикновено предлагат решения за лесна комуникация. Почти винаги те предоставят чат ботове, които да помагат на клиентите или служителите в компанията. От вътрешната страна на нещата, ERP системата може дори да работи с гласови команди.
  • Превенция на измами и други проблеми: благодарение на умението си за подробен анализ, изкуственият интелект в ERP системите може да бъде настроен да засича нетипично поведение от страна на потребителите. Така той може да предвиди иначе неочакван скок в търсенето на определена услуга или продукт, или да засече потенциални финансови измами.
  • Увеличаване на продажбите: изкуственият интелект може да се използва да предоставя препоръки на продукти и услуги, съвместими с търсенето на всеки индивидуален клиент. По този начин предприятието може по-успешно да пласира продуктите си и да увеличи приходите си.

Имайте предвид, че сферата за разработка на изкуствен интелект се развива с много бързи темпове. Нови решения и приложения се появяват почти ежедневно. Поради тази причина очакваме AI инструментите да продължат да намират все по-широко приложение в бизнеса.

Заключение

От подобряване на вътрешната и външната комуникация до значително повишаване на продажбите, изкуственият интелект има множество ползи за бизнеса. Затова в днешно време си струва предприятията да инвестират в ERP софтуер, който предоставя стабилен набор от AI функции. Това не само прави работата по-бърза и лесна, но и може да спести много средства на компанията, които да бъдат инвестирани в бъдещото й развитие.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай