Чудо в НАТФИЗ! Как технологиите и иновациите променят живота ни

Започна фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност"

Чудо в НАТФИЗ! Как технологиите и иновациите променят живота ни | StandartNews.com

Фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност" се провежда днес и утре в НАТФИЗ.

Shapeshift всъщност означава умението и възможността за трансформиране и промяна на всяка една жива и нежива форма. Фестивалът се организира за втора поредна година и е пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика. Поставя се акцент върху иновациите и новите технологии и  как те променят живота на хората, обясни Паулина Захариева.

"Въпреки напредването на технологиите нещата не са се променили толкова, колкото на нас ни се иска. Затова търсим отговори на въпроси свързани с човечността, бъдещето, надеждата, диалога", допълни тя.

Утопия и антиутопия в изкуството и технологиите.

"Една от надеждите е, че новите технологии ще изместят част от рутинната работа и ще можем повече да се занимаваме с творчески дейности", посочи Паулина Захариева. По думите ѝ, днес повечето от нас имат осъзнатост, че трябва да се грижат за тялото си, но не отделят достатъчно време за творчество – за рисуване или музика.

"Моята утопия е, че в недалечно бъдеще, свободното време, което новите технологии ще осигурят, ще бъде възможно да се занимаваме с такива неща, без да мислим, че не можем да рисуваме, да пеем и да премахнем бариерите, които сами си поставяме в създаването и експериментирането. Тогава музиката ще бъде повече свързваща и за споделяне, отколкото сега", посочи Захариева.

"Важна е самата идея и самият процес, какво ще направиш, тоест, в един момент, когато всичко е много лесно, много бързо да се направи и нямаш тези препятствия, нямаш дълъг процес, бързо правиш от идея продукт, в един момент се изчерпваш откъм идеи", посочи Димитър Рангелов.

По думите му, тази тенденция започва още отсега, допитвайки се за всичко до изкуствения интелект, свикваме с мисълта, че той винаги е там за нас.

"В един момент всичко, което е “Out to the box“(извън кутията) – мисленето и идеите ще са най-ценните, не целия продукт, който ще създадеш, а как да измислиш начин, той да бъде по-различен от останалите", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай