Зукърбърг се смили над Тръмп, но го унижи

Върна му акаунтите, но му отне статута президент

Зукърбърг се смили над Тръмп, но го унижи | StandartNews.com

Марк Зукърбърг се смили над Доналд Тръмп и му върна акаунтите в социалните мрежи, но показа крайно пренебрежителното си отношение към него. В петък Facebook и Instagram възстановиха профилите на Доналд Тръмп, но му отнеха  статута на президент на Съединените американски щати. Facebook го маркира като "политически кандидат", въпреки че от законна гледна той може да се нарича президент до 20 януари, когато е инагурацията на новия държавен глава на САЩ Джо Байдън.

Акаунтите на Доналд Тръмп в социалните мрежи бяха спрени след щурма на Капитолия, провокиран от Тръмп и осъществен от привържениците му на 6 януари. При атаката загинаха петима души.

На 7 януари обаче Зукърбърг обяви, че Тръмп ще бъде забранен "за неопределено време". "Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото си време на поста, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания негов наследник Джо Байдън", написа тогова собственикът на компанията Зукърбърг. "Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи", категоричен бе милиардерът.

Ексцесиите от 6 януари доведоха до спиране на профилите на Доналд Тръмп в Twitter, YouTube, Snapchat, Twitch, както и дори в Shopify, където се установиха ограничения за разпространението на стоки и артикули, свързани с президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай