Здравен министър заснет без маска. Искат му оставка

Чешкият здравен министър Роман Примула отиде на ресторант

Здравен министър заснет без маска. Искат му оставка | StandartNews.com

Въпреки нарастването на случаите и драстичните нови ограничения тази седмица, чешкият здравен министър Роман Примула и Ярослав Фалтинек, представител на ANO в Чешката камара на депутатите бяха заснети снощи от таблоида Blesk без маски, в ресторант след 22:00 часа.

Според новите разпоредби, наложени от чешкото правителство през последните седмици, ресторантите са затворени за хранене и е необходимо носенето на маска за лице на открито и в колите, ако пътувате с други хора, които не са от вашето домакинство.

Самият Примула беше човекът, който обяви много от тези нови мерки на Чешката република.

Съгласно действащите в момента ограничения, ресторантите не само трябва да бъдат напълно затворени за гости, но дори не могат да работят с прозорци за сервиране след 20:00.

Примула напусна ресторанта около полунощ, излизайки без маска за лице, и влеза в лимузина.

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който даде положителен резултат за COVID-19 и в момента е в домашна карантина , вече призова оставката на Примула.

„Правилата се прилагат без изключение за всички“, написа Хамачек в публикация във Facebook.

"Министър Примула и г-н Фалтенек трябва да обяснят какво са правили по време на извънредно положение в ресторант, който трябва да бъде затворен. Освен това игнорирането на изискването за носене на маска за лице е абсолютна подигравка за гражданите на нашата република , това очевидно е непростим провал.“

Опозиционните партии също призоваха за оставката на Примула.

Тъй като кризата с COVID-19 в Чешката република достига нови върхове тази седмица , противоречията около здравния министър на страната не биха могли да дойдат в по-лошо време.

Примула се обърна към снимките на Blesk в интервю за Респект.

"Не мисля, че съм сгрешил много. Вчера бях в министерството до 21:20 ч., След това бях поканен на спешно заседание, като се има предвид, че на следващия ден трябваше да бъдат обявени допълнителни ограничения ... Пристигнах на срещата в девет и половина, не знам точния час ", заяви Примула в обяснение.

„Отидох на среща, която беше в ресторант, в салона на ресторанта и не отидох там, за да ям, а за да се срещна“.

„Не е вярно, че съм влязъл без маска за лице, бях в колата с маска и влязох в салона, където бях поканен с маска. И около 23:30 или 23:20 ч. напуснах срещата, нямах маска за лице докато излизах, но след това я сложих отново в колата.“

И все пак Примула призна, че ще подаде оставка, ако обществеността не приеме обяснението му.

"Ако обществеността пожелае, ще подам оставка", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай