Зловещото убийство, което разплака целия свят

Баща обезглави 14-годишната си дъщеря, защото е избягала с по-възрастен мъж

Зловещото убийство, което разплака целия свят | StandartNews.com

В едно иранско село баща обезглави 14-годишната си дъщеря, защото е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното убийство роднините организираха траурно тържество, за да почитат "достойното" поведение на бащата. Историята, която потресе и разплака целия свят, разказа „Дойче веле”.

В края на май едно особено жестоко престъпление разтърси Иран. Става дума за "убийство на честта" в едно северноиранско село: 37-годишният Реза Ашрафи обезглави собствената си дъщеря. И докато други подобни убийства обикновено остават скрити за обществеността, този случай прикова вниманието на традиционните медии и социалните мрежи.

Ромина, 14-годишната дъщеря на Реза Ашрафи, избягала от дома на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето. Родителите на Ромина отказали да дадат съгласието си за женитба. Ако обаче бащата беше дал одобрението си, от правна гледна точка бракът щеше да е възможен - въпреки че Ромина е била само на 14 години.

Пет дни след бягството полицията открила момичето и го върнала у дома. По информация на медиите, в къщата на Ромина се разиграла следната сцена: майката дочула как бащата на момичето настоявал тя да се самоубие, за да не се налага да я убива той. Майката не предприела нищо, за да спаси дъщеря си. След бруталното убийство роднините на Ромина организирали траурно тържество, на което било почетено "достойното" поведение на бащата.

"Горчивата истина е, че патриархалната култура е пуснала дълбоки корени в иранското общество", казва пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на жените. Тя допълва, че няма никакво значение колко образовани са жените и какво е  положението им в обществото. "В сегашната политическа система в страната не само традицията е на страната на мъжете, но и законите", посочва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и днес живее в Норвегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай