Жегата между Русия и НАТО влезе в двора ни

Очаквам и други шпионски скандали у нас, казва Милен Керемедчиев

Жегата между Русия и НАТО влезе в двора ни | StandartNews.com
  • Очаквам и други шпионски скандали у нас, казва Милен Керемедчиев, бивш зам.министър на външните работи в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Керемедчиев, защо в малка България се заформи шпионски скандал, който главният прокурор Иван Гешев сравни със световни афери като "Петорката от Кеймбридж"?
- Причините са няколко, но една от най-важните е, че България увеличава значението си в НАТО поради факта, че през последните години Турция се оказа в позицията на по-добър партньор с Русия, отколкото с Алианса и САЩ. Близкото сътрудничество на Ердоган с Путин накара новият държавен секретар Антъни Блинкен да обяви в едно от първите си изказвания, че Турция е ненадежден партньор на САЩ. По този начин Вашингтон започна да променя своето сътрудничество с Анкара и да се насочва към други държави членки на НАТО, които са по-надеждни партньори. Една от тях е Гърция, където се премести програмата за превъоръжаване с F-35, която беше спряна в Турция след като тя закупи руските отбранителни системи. Другите две държави, към които се премества фокусът, са България и Румъния. Те стават все по-важен фактор в изграждането на североизточния фланг на НАТО и най-вече заради съприкосновението с руските сили в Черно море. Във Варна започна изграждането на координационен център на военно-морските операции на НАТО. В Румъния се увеличи капацитетът на военно-въздушната база, позиционираха се дронове. Подписват се споразумения между България и Румъния за общи операции. Увеличаващите се операции на НАТО предизвикват все по-голям интерес от страна на руските служби. България става все по-интересна за руските служби като страна на първа линия на съприкосновение с руските интереси в Черно море.

 

- Има ли задкулисни неща, които също са въпрос на интерес?
- Тук не става дума за толкова голям интерес към превъоръжаването на българската армия, защото то върви с доста бавни темпове. По-скоро става въпрос за нарастващия брой операции, които НАТО планира. В момента се провежда много сериозно военно-морско учение в Черно море на НАТО с участието на 5 държави, Русия изпрати допълнителни бойни кораби, за да го наблюдава. Увеличава се броят на бойните самолети над Черно море. Желанието на САЩ да пренасочат към източноевропейските държави част от въоръжените си сили, базирани в Германия, също е в полето на интерес на Русия. Втората точка, по която руските интереси са застъпени, е развитието на преговорните процеси на Балканите и присъединяване на повече държави към НАТО и ЕС. Русия получи няколко шамара в Черна гора след присъединяването й към НАТО. Там също имаше огромен шпионски скандал, руски гражадни бяха обвинени в подготовка на държавен преврат. Република Северна Македония /РСМ/ е много важна част от Балканския пъзел, Русия отново получи удар след приемането й в НАТО. Сърбия се очертава като Троянския кон на Москва в региона. Опитите на руските служби за забавяне на членството на РСМ са изцяло в интерес на Кремъл. Така че там също има точки на съприкосновение между българските и общоевропейските интереси и тези на Русия.
- Да очакваме ли и други шпионски афери у нас, особено след влошаването на отношенията между САЩ и Русия в последно време?
- След влизането на президента Байдън в Белия дом се вижда рязко изостряне на отношенията между САЩ и Русия. Стигна се даже до обвинения и епитети, които са несъвместими с добрия дипломатически тон - Байдън нарече Путин "убиец", което е доста крайно изказване. До момента не е имало американски президент, който да си позволи да нарече своя колега по този начин. САЩ ще усилят натиска за спиране и на "Северен поток 2", и на "Южен-Балкански поток", които те не разделят - за тях това са двете врати, през които влиза руското енергийно, и съответно политическо, влияние в Европа. Очаквам по-голям натиск и върху изпълнителите на проектите. Така че България като източно крило на НАТО ще става все по-често арена на сблъсък заради нарастващото напрежение - интересите на САЩ и НАТО от една страна и руските опити за запазване на влиянието в региона, което всъщност отслабва и това изнервя Кремъл. Моята прогноза е, че в бъдеще ще бъдем свидетели на още такива примери за конфронтация в България.
- Каква трябва да е позицията на българските управляващи в тази сложна геополитическа обстановка?
- България е поела своя път, тя е пълноправен член на НАТО, така че не очаквам промяна в общата нагласа и на българските граждани, и на политиците, които ще бъдат избрани. Разбира се, единомислието включва и президентската администрация в общия контекс на говорене. Затова липсата на становище от президентската администрация внася дисонанс в позицията на българските институции.Шестима руски дипломати бяха изгонени за последната година, с тези двама, обявени за персона нон грата сега, стават 8. Очаквам реципрочна мярка от страна на руското външно министерство. Но действията съвпадат с общата политика на ЕС след случая "Навални" - да се ограничават действията на руската администрация, зад която се крият интересите на руските служби в Европа. Очаквам и други европейски държави да предприемат доста по-твърди стъпки към Русия.
- Докъде може да ескалира напрежението между САЩ и Русия?
- Няма да се стигне до реален горещ конфликт, но определено повеят от Студената война се усеща. Влошаването на отношенията означава, че ще има още санкции срещу руски гражадни и фирми, които са свързани с администарцията на Кремъл. Ще има ограничаване на действията на дипломатически представителства или закриване на такива. Което е жалко, защото колкото по-малко се води диалог, толкова е по-малка възможността за намиране на компромисни решения. Очаквам в мандата на президента Байдън това изостряне на отношенията да достигне до своя апогей, но не във своя горещ конфликт, по-скоро на нивото на дипломацията и икономическия натиск, който ще се опитат да окажат САЩ и ЕС. След като Ангела Меркел напусне канцлерския пост през септември, очаквам от ръководството на Германия и негласно на ЕС да има втръдяване на отношенията. Защото който и да е наследник на Меркел, ще има по-твърда политика и към Русия, и към проблемите вътре в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай