Земетресение разлюля 3 държави! Сеизмолозите бият аларма

Какво следва

Земетресение разлюля 3 държави! Сеизмолозите бият аларма | StandartNews.com

Обсерваторията Кандили към истанбулският университет Богазичи обяви, че тази сутрин е регистрирано осезателно земетресение в залива Искендерун, в Средиземно море.

Земетресението е станало в 10.03 ч. с магнитуд 3,6 по Рихтер. 

От Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) оцявиха магнитудът на земетресението като 3,5 по Рихтер. То е било плитко, на дълбочина 3,4 км.

По тази причина трусът е усетен осезателно в окръзите Хатай, Адана, Мерсин, Кахраманмараш, Газиантеп, както и в съседен Кипър и Северна Сирия.

Хора в близкия крайбрежен град Искендерун, подплашени от труса, предпочетоха да излязат на открито докато опасността от вторични трусове отмине.

Епицентърът на земетресението е бил на 15 км от брега, на 56 км от окръгния център Хатай, на 46 км от Османие, на 87 км от Адана и 138 км от Кахраманмараш. 

От окръжната управа в Хатай заявиха, че няма информация за ранени и сериозни материални щети в района.

Най-големият средиземноморски пристанищен град на Турция, Искендерун е един от най-засегнатите градове от земетресението, което удари Турция на 6 февруари 2023 г. Земетресението, с магнитуд 7.8, причини значителни разрушения и жертви в множество градове, включително Искендерун, окръг Хатай.

Инфраструктурата на града беше сериозно повредена, като множество сгради се срутиха, а много хора останаха без дом.

От тогава в района има повишена сеизмична активност.

Десетки хиляди вторични труса са регистрирани от сеизмолозите. Те алармират за предстоящ силен трус по размола продължаващ от Кахраманмараш към остров Кипър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай