Зеленски с план за края на войната

Той ще го представи на президента на САЩ Джо Байдън и потенциалните му наследници

Зеленски с план за края на войната | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че войната с Русия в крайна сметка ще приключи с преговори, но Киев трябва да има силна позиция и че той ще представи план за целта на президента на САЩ Джо Байдън и потенциалните му наследници, предаде "Ройтерс".

Зеленски посочи, че настъплението в руската Курска област е част от този план, но той има и други компоненти на икономическия и дипломатическия фронтове.

"Основната цел на този план е да принуди Русия да прекрати войната. И аз много искам това да бъде справедливо за Украйна", каза той пред репортери в Киев, но не даде повече подробности.

Освен това Зеленски заяви, че ще обсъди плана и с вицепрезидента от Демократическата партия Камала Харис и вероятно също с републиканеца Доналд Тръмп, двамата основни претенденти в президентските избори в САЩ.

Зеленски се надява да отиде в Съединените щати през септември, за да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той е категоричен, че Русия иска да диктува условията на Украйна при всякакво прекратяване на войната, нещо, което Киев смята за неприемливо.

Украинската армия твърди, че вече контролира повече от 1300 квадратни километра и над 100 селища в руската Курска област, като продължава да настъпва.

"Не може да има компромиси с Путин, диалогът сега е по принцип напразен и безсмислен, защото той не иска да прекрати войната по дипломатичен път", счита Зеленски.

Според него офанзивата в Курск е намалила броя на правителствата по света, призоваващи Украйна да направи компромиси с Русия и да се откаже от част от територията си, за да сложи край на войната, пише "Вести".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай