Зеленски обяви тежкото решение в Украйна

Кой ще е наследникът на Кулеба

Зеленски обяви тежкото решение в Украйна | StandartNews.com

Ставя ясно кой ще е новият външен министър на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на мястото досегашния външен министър Дмитро Кулеба да бъде назначен първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, съобщи Ройтерс, като се позова на документ, публикуван днес в базата данни на парламента на Украйна.

43-годишният Кулеба беше начело на украинското външно министерство от 2020 г., припомня БТА. Той го оглави, когато беше само на 38 години и стана най-младият украински външен министър. След президента на Украйна Володимир Зеленски Кулеба беше най-разпознаваемият за международната общност украински представител. Кулеба беше и един от силните гласове на украинската съпротива срещу руската инвазия в Украйна, обобщават Франс прес и Ройтерс.

Засега мотиви конкретно за оставката на външния министър не се посочват, но от президентството неотдавна са били изразени критики относно функционирането на външното министерство, отбелязва Франс прес, като се позовава на високопоставен източник от украинското президентство.

Предложеният от Зеленски негов заместник на поста външен министър Андрий Сибига е бивш заместник-ръководител на украинската президентска администрация. Той беше назначен за заместник-външен министър през април и тогава това беше разтълкувано като стъпка, вписваща се в усилия за по-добър контрол от страна на президентството върху ключовото министерство, посочва Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай