Зеленски каза кога свършва войната

Важен призив към партньорите

Зеленски каза кога свършва войната | StandartNews.com

Вижда ли се края на войната между Русия и Украйна?

"Следващите няколко месеца ще са решаващи за изхода от войната в Украйна. Той трябва да бъде определен от Киев и от съюзниците му, а не от Русия. Не остава много време!"

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в първия ден от посещението си в Съединените щати, по време на което възнамерява да представи на президента Джо Байдън подробен "план за победа". Кремъл обяви, че ще го проучи внимателно, ако бъде публикуван официално.

По конкретното съдържание на "Плана Зеленски" засега има само спекулации. Украинският президент настоява подробностите да чуе първо Джо Байдън, когато го приеме в Белия дом в четвъртък. Преди това Зеленски ще говори пред Съвета за сигурност на ООН и ще държи реч пред Общото събрание на световната организация. 

Днес той призова партньорите на страната му да не пропиляват следващите месеци до края на годината, за да не се окажат по-късно пропилени следващите няколко десетилетия. На Украйна ѝ е необходим справедлив мир, настоя Зеленски. 

"Нужен ни е мир. Такъв, какъвто се предвижда във формулата ни за мир и в устава на ООН. Правим всичко възможно да го постигнем - с оръжие, за да правим независимостта и хората си, и с дипломация, за да консолидираме партньорите си и за да принудим Русия да се смири". 

Освен с Байдън Владимир Зеленски се надява да се срещне и с двамата кандидати за президентските избори в Съединените щати през ноември - Камала Харис и Доналд Тръмп. 

В Москва говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков отказа да коментира "Плана Зеленски" с мотив, че не може да се вярва на изпреварващи и дори противоречиви медийни публикации за съдържанието му.

Междувременно украинските власти съобщиха за руски въздушни удари през нощта срещу жилищни сгради в областните градове Херсон и Запорожие. Повече от 20 души са ранени там, има и поне една жертва. 

Руското външно министерство пък публикува данни за украинската офанзива в пограничната Курска област. Според тях, от началото ѝ преди 7 седмици са убити 56 цивилни, а 266 са ранени. Евакуирани са над 130 000 души.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай