Зеленият паспорт - къде влизаме с него

Дигитален зелен сертификат да се издава на всеки имунизиран

Зеленият паспорт - къде влизаме с него | StandartNews.com

Дигитален зелен сертификат да се издава на всеки имунизиран, независимо дали ваксината има одобрение за ЕС - това е предложението на Европейската комисия, което бе представено днес.

То обаче допуска страните-членки да решават поотделно дали да разрешават свободно движение на хора на тяхната територия, ако са имунизирани с ваксина, която няма такова разрешение.

Сертификатът ще е безплатен и ще бъде в електронен формат или на хартиен носител. Той ще включва QR код за гарантиране на неговата сигурност и автентичност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни какво ще показва сертификатът.

„Той показва дали човек е ваксиниран, има наскоро направен тест, който да е отрицателен, възстановил се е от Covid-19 и има антитела.

Второ, той ще гарантира, че резултатите, включени в минималния набор от данни, ще бъдат взаимно признати във всяка страна-членка.

Трето, с този дигитален сертификат ние целим да помогнем на страните-членки да възстановят свободното движение по безопасен, отговорен и вдъхващ доверие начин“.

Цифровите зелени сертификати ще бъдат валидни, освен за всички страни— членки на ЕС, също за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Те ще се издават на граждани на Общността и на членове на техните семейства, както и на такива, които пребивават в ЕС и посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.

От Комисията бяха категорични, че сертификатът е временна мярка. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс:

„Неговият временен характер е много ясно показан. Ще имаме възможност да замразим неговото действие, след като Световната здравна организация констатира края на пандемията.

Така че този сертификат е категорично свързан с КОВИД 19. Казвам „замразим“, защото чрез делегиран акт можем да въведем отново този инструмент в случай, че се появи нова пандемия.

Така че няма съмнение в неговия временен статут, това предлагаме на страните-членки и на Европейския парламент“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай