Здравният министър на Словения подаде оставка

Решението е в знак на протест срещу популистката политика на премиера

Здравният министър на Словения подаде оставка | StandartNews.com

Словенският здравен министър Томаз Гантар подаде оставка в петък, ден след като неговата Демократическа партия напуснa правителствената коалиция поради политически разногласия, съобщиха местни медии.

Гантар подаде оставката си "в съответствие с решението на партийните органи на DeSUS да излязат от коалицията и отчитайки устава на партията", пише Гантар в писмото си за оставка, подадено до премиера Янез Янша.

Гантар съобщи, че решението да напусне коалиционното правителство е взето от неговата Демократична партия на пенсионерите (ДЕСУС) в знак на протест срещу популистката политика на Янша.

Янша информира парламента за оставката и помоли депутатите да я разгледат по спешност. Междувременно Янша ще изпълнява задълженията на министър на здравеопазването.

Премиерът беше обвинен в натиск върху медиите и забрана за критика в тази традиционно либерална държава от ЕС. Янша отхвърли обвиненията и заяви, че временно той самият ще ръководи Министерството на здравеопазването.

В четвъртък правителството реши да удължи с един месец, до 18 януари епидемичната обстановка, тъй като броят на новите инфекции продължава да се повишава.

Словения, страна с около 2 души, съобщи в четвъртък за 1512 нови случая на коронавирус въз основа на 5 869 теста и 41 смъртни случая от болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай