Завръща ли се Тръмп в Белия дом

Бившият държавен глава намекна, че пак ще се кандидатира за президент

Завръща ли се Тръмп в Белия дом | StandartNews.com

Доналд Тръмп напомни на света за себе си в първата му голяма изява след загубата на президентските избори през ноември. Бившият американски държавен глава държа реч на Конгреса на Републиканската партия в щата Северна Каролина. На частното събитие бяха поканени около 1000 души.

В изказването си Тръмп остро критикува новата администрация на президента Джо Байдън, неговата партия и процесите по импийчмънт, както и главния вирусолог на страната д-р Антъни Фаучи. Експертът беше част от кабинета на Тръмп и водеща фигура в отговора на страната на пандемията, предаде bTV.

Най-важният акцент от речта на Тръмп обаче беше намекът, че той отново ще се кандидатира за президент на следващите избори.

„Очаквам с нетърпение 2024 г.“, каза той.

Тръмп заяви, че наказателно разследване срещу него, започнато от прокуратурата в Ню Йорк, е „риболовна експедиция“ и каза, че това е последният опит на демократите да го свалят след двете саги за импийчмънта му.

„Това беше петгодишен лов на вещици, измама след измама. Никога няма да спрат до ноември 2024 г.“, подчерта той.

И не пропусна изборите от миналата година: „Това бяха най-корумпираните избори в историята на САЩ. Използваха COVID-19 и бюлетините по пощата, за да откраднат вота. Това бяха избори, присъщи за страна от третия свят“, беше категоричен Тръмп.

Тръмп поиска Китай да плати 10 трилиона долара репарации на света заради подхода си към борбата с коронавируса. Той порица д-р Фаучи, че се е отнасял скептично към теорията, че коронавирусът е бил създаден в лаборатория в китайския град Ухан.

„Той (Фаучи) не е голям доктор, но е голям популяризатор. Бъркаше по почти всеки въпрос и сбърка и за Ухан, и за лабораторията“, изтъкна експрезидентът.

Произходът на коронавируса остава силно оспорвана тема, която се проучва и от разузнавателни агенции на САЩ. „Ройтерс“ припомня, че един от факторите за загубата на Тръмп на изборите е високият брой на починали от COVID-19 и стратегията на администрацията му.

Тръмп нападна и Джо Байдън. По думите му неговото управление е „най-лявото в историята“.

„Докато се събираме тази вечер, страната ни бива разрушавана пред очите ни. Всичко, което Джо Байдън трябваше да свърши, е да седне и да не прави нищо. Икономиката летеше като космически кораб. Никой не беше виждал нещо такова. Вместо това икономиката отива по дяволите, а инфлацията ще предизвика катастрофа в близкото бъдеще", подчерта 74-годишният бизнесмен.

Той добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун не иска да разговаря с Байдън и допълни, че когато той е станал президент през 2017 г., Вашингтон и Пхенян са били на прага на ядрена война. Тръмп обаче е предотвратил конфликт и се е разбрал с Ким Чен-ун.

Експрезидентът обеща да подкрепи републиканците на изборите за членове на Конгреса догодина. Той обяви подкрепата си за члена на Камарата на представителите Тед Бъд, който се кандидатира за място в Сената.

„Оцеляването на Америка зависи от нашата способност да изберем републиканци на всяко равнище, започвайки от изборите в средата на мандата догодина“, смята Тръмп.

Това е първата от очакваната серия от речи, които Тръмп планира да произнесе това лято. Той се надява на допълнителна подкрепа от подобни събития, тъй като е изцяло изключен от социалните мрежи. Следващи появи може да има в щатите Охайо, Флорида, Алабама и Джорджия.

На конгреса на републиканците Тръмп добави, че не е особено заинтересуван да се върне във „Фейсбук“. Преди дни социалната мрежа взе решение профилът му да остане блокиран още 2 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай