Защо Тръмп избра Джей Ди? 10 причини

От яростен критик Ванс се превърна в лоялен съмишленик

Защо Тръмп избра Джей Ди? 10 причини | StandartNews.com

Твърд и млад е, подкрепя Израел, но не и  подкрепата за Украйна

Експрезидентът и кандидат на изборите през ноември за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от щата Охайо Джей Ди Ванс. Веднага информационни агенции и анализатори започнаха да търсят отговор на въпроса защо изборът на Тръмп се е спрял именно върху Ванс. Ясна е ролята на кандидата за вицепрезидент и тя е да привлече допълнителни избиратели и да неутрализира слабостите на кандидат-президента, като например пропуски в изграждането на имиджа или програмата. Защо тогава Тръмп избра Ванс, който като него е богат бял мъж и е сенатор от Охайо - щат, в който и без това Тръмп има голям шанс да спечели?

  • Точно два пъти по-млад

Въпреки че изглежда, че годините се отразяват повече на опонента му Джо Байдън, на 78 човек е на ясно, че отдавна не е в първа младост. Ванс, който е на 39 години, т.е. на половината на възрастта на фаворита си, ще събира симпатиите и ще изразява ценностите на младите хора. Ако Доналд Тръмп спечели изборите на 5 ноември, Джей Ди Ванс ще стане третият най-млад вицепрезидент в историята на САЩ.

Въпреки че в миналото се е изказвал критично по адрес на Доналд Тръмп, Ванс премина през голяма трансформация и стана един от неговите най-пламенни защитници. Той демонстрира лоялността си към Тръмп, като подкрепи исканията му за преразглеждане на резултатите от президентските избори през 2020 година.

На 13 юли пък, само няколко часа след стрелбата по бившия президент, Джей Ди Ванс обвини Джо Байдън, че с изказванията си за Тръмп и неговата идеология директно е станал причина за опита за убийство.

Друга причина, поради която Тръмп избра Ванс, може би е фактът, че Ванс е антисистемен кандидат и че е много близък със сина му Доналд Тръмп-младши.

Агенция Франс прес коментира тези дни, че Ванс би направил това, което Майк Пенс отказа да направи на 6 януари 2021 г. - да откаже да потвърди резултатите от президентските избори и победата на Джо Байдън. Освен това Тръмп може би се надява, че Ванс ще може да му помогне да спечели в съседните на Охайо щати Мичиган и Пенсилвания, както и в Уисконсин.

  • Противник на абортите

Джей Ди Ванс има едно голямо предимство що се отнася до консервативните избиратели и то е, че мощно се противопоставя на правото на аборт, дори в случай на кръвосмешение или изнасилване. Допуска изключения само за случаите, когато животът на майката е в опасност. Той похвали решението на Върховния съд на САЩ, с което бе разрешено на отделните щати (не на федерално ниво) да решават сами за абортите. Когато се кандидатира за Сената през 2022 г., един от лозунгите на уебсайта на кампанията му гласеше просто: "Забранете абортите".

Подобно на Тръмп, той също се противопоставя на националната забрана на абортите като казва, че въпросът сега трябва да бъде оставен на щатите. "Охайо ще иска да има различна политика за абортите от Калифорния, от Ню Йорк и мисля, че това е разумно", каза той в интервю преди известно време за "Ю Ес Ей Тудей".

  • Не на помощта за Украйна

Ванс е един от водещите противници на подкрепата на САЩ за Украйна във войната с Русия. Затва и противниците на Тръмп го наричат "катастрофата за Украйна".

 "Мисля, че е нелепо, че сме фокусирани върху запазването на границата на Украйна", каза той в подкаст интервю за бившия съветник и дългогодишен съюзник на Тръмп Стив Банън. "Ако трябва да бъда честен с вас, всъщност не ме интересува какво ще се случи с Украйна по един или друг начин", каза Ванс.

Макар и неуспешно, именно той ръководеше битката в Сената за блокиране на пакета от военна помощ за Украйна от 60 милиарда долара. "Гласувах против този пакет в Сената и оставам практически против всяко предложение Съединените щати да продължат да финансират тази война", написа той в статия за "Ню Йорк таймс" в началото на 2024 г., оспорвайки позицията на президента Байдън относно войната. "Байдън не успя да формулира дори основни факти за това от какво се нуждае Украйна и как тази помощ ще промени реалностите на войната", категоричен бе сенаторът.

  • Бариера пред имиграцията

Имиграцията беше тема още на първите послания на Ванс в кампанията му за Сената в Охайо през 2022 г. Докато повечето се съчиняват от консултанти, Ванс призна, че сам е изобретил тази: "Отворената граница на Джо Байдън убива жителите на Охайо!". Той смята, че голям проблем е и вносът на наркотици през границата, както и нелегалният трафик. Възгледите на Ванс за имиграцията до голяма степен повтарят тези на Тръмп. Той иска да завърши изграждането на граничната стена и обяви, че ще се "противопостави на всеки опит за амнистия" на имигранти, пристигнали в САЩ нелегално. Той подкрепя това, което нарича система, основана на заслуги, за имигранти, които искат да се установят в Съединените щати.

Ванс твърди, че имигрантите без документи са източник на евтина работна ръка, която подбива заплатите на родените в САЩ работници в щати като Охайо. "Ако не можете да наемете нелегални мигранти за персонал в хотелите си, тогава трябва да отидете при един от седемте милиона американски мъже в работоспособна възраст, които са извън работната сила, и да намерите начин да ги ангажирате отново", обяснява сенаторът

  • Щурмът на Капитолия

Ванс обяви по време на първичните избори на Републиканската партия, че Тръмп е бил ощетен на вота за президент през 2020 г. и така се нареди твърдо в лагера на отричащите резултатите. Той отхвърля идеята, че Тръмп е изиграл роля в подстрекаването на демонстрантите, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 година. И казва, че ако тогава е бил вицепрезидент на Тръмп е щял да блокира клетвата на Байдън. 

"Мисля, че политиката и хората от политиката обичат наистина да преувеличават нещата от време на време", обясни той пред си Ен Ен. "6 януари беше лош ден за Америка. Имаше бунт. Но идеята, че Доналд Тръмп е застрашил нечий живот, когато им е казал да протестират мирно, е просто абсурдна", заяви Джей Ди Ванс.

  • Китайските мита 

Ванс призова за "широкообхватни мита, особено върху стоки, идващи от Китай", тъй като Пекин създава несправедлива заплаха за американските работни места и търговия. "Трябва да защитим американската индустрия от всяка конкуренция", декларира Ванс в интервю за Си Би Ес. В тази си позиция той отново до голяма степен е в съответствие с Тръмп, който предложи 10-процентно общо мито върху стоките, влизащи в страната. Идеята разбира се беше подложена на критики от демократите и много икономисти, които предупреждават, че това би довело до инфлация. Но Ванс отхвърля критиките като пресилени. Той смята, че прилагането на мита е като да кажете "ще ви накажем за използване на робски труд в Китай и внос на тези стоки в Съединените щати". 

  • Изменението на климата не е заплаха

Джей Ди Ванс е на мнение, че изменението на климата не е заплаха и заявява неведнъж, че е скептичен към научния консенсус, че затоплянето на земната атмосфера е причинено от човешката дейност. "Промяната върви от хилядолетия", категоричен е той и мощно поддържа на петролната и газовата индустрии - доминиращи в неговия щат Охайо. Демонстрира опозиция срещу вятърната и слънчевата енергия, както и срещу и електрическите превозни средства.

  • Пълна подкрепа за Израел 

Ванс е твърд поддръжник на Израел във войната в Газа и защитава политиката на Тел Авив, въпреки растящата критика заради броя на цивилните жертви сред палестинците. Когато членовете на Сената разглеждаха законопроекта за предоставяне на военна помощ както на Израел, така и на Украйна, Ванс оглави група сенатори, предлагащи в закона да остане изпращане на пари само на Израел. Повтаряйки думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, той каза, че Тел Авив трябва да елиминира "Хамас" заради смъртоносната атака на екстремистката групировка срещу Израел на 7 октомври миналата година.

"Израел има постижима цел, Украйна - не", написа Ванс в послание, което разпространи сред републиканците в Сената, преди да представи законопроекта. Той нападна президента Байдън за забавянето на доставките на оръжия за Израел. Признава цивилните жертви в Газа и казва, че със сърцето и душата си е с тях, но поддържа, че вината за смъртните случаи не е на Израел, а на "Хамас".

Сенаторът републиканец Джон Барасо от Уайоминг, когото Джей Ди Ванс определя като свой ментор, заяви тези дни, че Ванс е променил възгледите си за Тръмп, защото е видял успехите, които Тръмп като президент може да донесе на страната. Как тогава Тръмп да не го избере за своя вицепрезидентЕ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай