Защо нападнаха Централата турска авиационна космическа компания

Tusas е активен играч не само в Турция, но и на международната арена

Защо нападнаха Централата турска авиационна космическа компания | StandartNews.com

Извънредна новина разтърси Турция.  Централата турска авиационна космическа компания (TUSAS) близо до Анкара, Турция, беше атакувана днес следобед около 15:30 ч. от група терористи. 

Министърът на вътрешните работи на страната Али Йерликая потвърди, че има както смъртни случаи, така и ранени в резултат на инцидента, който той описа като "терористична атака".

Атентат в сърцето на Турция! Има загинали (Снимки)

Неизбежно изниква въпросът: защо точно тази компания, какво е неийното значение за съседката ни.

Tusas е един от най-важните участници в Турция в областта на отбранителната промишленост и авиацията. Играе ключова роля в национални и международни проекти.

Tusas изпълнява много важни проекти, особено националния боен самолет KAAN, който ще постави Турция сред малкото страни, които могат да произвеждат самолети от 5-то поколение.

Ердоган проговори! Първи подробности за ужаса в Анкара

Акционерното партньорство на турската авиационна индустрия (Tusas) е създадено на 28 юни 1973 г. в рамките на Министерството на промишлеността и технологиите, за да се намали зависимостта на Турция от чужбина в отбранителната индустрия. Въпреки това, той придоби истинския си импулс със създаването на Президентството на отбранителните индустрии (SSB) през 1984 г. и започването на работа под тази институция. На първия етап тя се разраства с проекти, осъществявани специално със САЩ и други съюзнически страни, а през следващите години се фокусира върху национални проекти.

Той допринася за развитието на вътрешни самолети, безпилотни летателни апарати (UAV), хеликоптери, сателити и други отбранителни технологии, като изпълнява важни задачи във военни и граждански авиационни проекти. Толкова много, че представляваше турската отбрана в много области с амбициозните си проекти всяка година.

Делян Пеевски: Осъждаме терористичния акт в Анкара. Като политици трябва да браним демокрацията

Tusas е активен играч не само в Турция, но и на международната арена. Той участва в сътрудничество и съвместни проекти с много глобални отбранителни и космически компании и играе важна роля в проекти, изискващи високи технологии.

В допълнение към международните проекти Tusas също играе водеща роля в национални проекти, които са изключително критични за отбранителната индустрия на Турция. Тези проекти са част от целите на Турция за увеличаване на независимостта на отбраната и развитие на местни технологии.

Ердоган с тежка закана към извършителите на атентата

Национални бойни самолети (MMU): 5-то поколение бойни самолети на Турция, проектът за национални бойни самолети (MMU), се изпълнява от Tusas. Този проект е част от целта на Турция да произведе собствен военен самолет и е ход, който ще направи Турция една крачка напред в световната отбранителна индустрия. MMU ще бъде оборудван с високотехнологичен радар, свръхзвукова скорост, ниска радарна сигнатура и усъвършенствани оръжейни системи.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай