Защо протестите в Беларус трябва да продължат?

Беларуските граждани са преодолели страха си, твърди лидерката на опозицията

Защо протестите в Беларус трябва да продължат? | StandartNews.com

Лидерката на опозицията и бивш кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска призова протестиращите в страната да продължат и заяви в интервю за Франс прес, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с политическите си противници.

Тихановска увери, че беларуските граждани са преодолели страха си и добави, че решението на Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница е "опит да ни отклони от вътрешните проблеми".

"Толкова съм горда, че сега, след 26 години страх, беларусите са готови да защитават правата си", заяви водещата опозиционна лидерка в литовската столица Вилнюс, където потърси убежище след президентските избори на 9 август, които твърди, че е спечелила.

"Призовавам ги да продължат, да не се спират, защото сега е наистина важно да останем единни в борбата за правата си", подчерта Тихановска. За утре в Беларус са планирани мащабни протести.

"Те трябва да разберат, че ние не сме протестно движение. Ние сме народът на Беларус, ние сме мнозинство и няма да си тръгнем. Вече не ни е страх", добави 37-годишната учителка по английски.

Според нея президентът няма избор, освен да започне диалог с опозицията. Но този диалог трябва да започне възможно най-скоро, "за да не се задълбочи кризата", предупреди тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай