Заради тапите по границите ни - Турция и Гърция ще избягват България

Срамът е за сметка на държавата,твърдят родни автопревозвачи

Заради тапите по границите ни - Турция и Гърция ще избягват България | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Страната ни е публично порицана заради хаоса по границите, а това е станало по време на събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион, проведено в столицата на Узбекистан Ташкент. За случката става ясно от съобщение на Камарата на автомобилните превозвачи с председател Димитър Димитров.

Представители на Турция и Гърция са се обединили в намерението си да намерят алтернативен коридор, заобикаляйки страната ни. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

В официална позиция на  форума се казва, че България е възстановила дезинфекцията на превозните средства на пунктовете "Лесово" и "Капитан Андреево" през юли без уважителни причини и без предизвестие. Това е скъпа и безполезна мярка, която вреди на логистиката и увеличава времето за чакане, заявяват превозвачите от Черноморския регион.

Освен това, България е обвинена в прилагане на двойни стандарти и дискримиационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

„Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена”, подчертават от Камарата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай