Заев: Ваксините от България са знак на приятелство

Подадената ръка е подадена ръка, заяви още премиерът на Република Северна Македония

Заев: Ваксините от България са знак на приятелство | StandartNews.com

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитирана от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците.

Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев. Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Заев не съжалява за интервюто, което е дал за Агенция БГНЕС и което предизвика множество коментари в родината му. Чрез интервюто за БГНЕС той е искал да изпрати послания за приятелство.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но "на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език".

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай