Заев се опасява от политическа криза в Македония

Ако на президентските избори не гласуват поне 40% от избирателите кризата ще дойде

Заев се опасява от политическа криза в Македония | StandartNews.com

Без нужната избирателна активност от 40 процента на втория кръг на президентските избори Северна Македония ще изпадне в политическа криза, предупреди премиерът Зоран Заев в интервю за телевизия ТВ21, като призова гражданите да не допускат този сценарий, предаде БТА.

Заев каза, че според министъра на правосъдието Рената Десковска при положение, че на втория кръг на изборите гласуват под 40 процента от избирателите, съществуват три възможности - нови избори, сваляне на прага за легитимност на изборите или избор на президент в парламента.

Според анализатори не трябва да се променя начинът на избор на президента, а само да се намали прага за легитимност на изборите до 20 процента избирателна активност, както е в някои европейски страни.

Според конституцията победител на първия кръг от изборите е кандидатът, за когото са гласували най-малко 50% плюс един от общия брой гласоподаватели, в случая 904 066 души от общо 1 808 131.

За да бъде успешен вторият кръг на изборите, на него трябва да са гласували най-малко 40% от избирателите, или 723 253 души, и победител е кандидатът с повече гласове.

Ако президентът не бъде избран и на втори кръг, се насрочват нови избори в срок не повече от 60 дни от втория кръг, а дотогава длъжността държавен глава се изпълнява от председателя на парламента.

За евентуален избор на президент в парламента ще бъде необходимо мнозинство от две трети от общия брой депутати.

Първият кръг на президентските избори е насрочен за 21 април, а евентуалният втори тур ще е на 5 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай