Заев откри ново смирение след преговорите в София

Той смята, че тупането в гърдите е привлекателно, но не увеличава шанса за решение

Заев откри ново смирение след преговорите в София | StandartNews.com

Имаме време до 17 ноември да намерим решение, заяви македонският премиер Зоран Заев след преговорите с българския си колега Бойко Борисов, които се състояха в София.

„България е наш голям приятел, която е направила изключително много за нас. Ние искаме да намерим решение и в този момент работим максимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, особено, в социалните мрежи. Да не се излива гняв един срещу друг, защото ние сме приятели с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало“, каза още Заев на пресконференция, цитирана от БГНЕС.

„Опитът ми от преговорите с Гърция показва, че истинското решение е, когато и двете страни излязат победители. Засега не сме стигнали до този момент в преговорите с България, ще продължим да разговаряме, но не чрез публични караници. Ще информираме по същество, но няма да правим шоу“, заяви македонският премиер.

Той смята, че тупането в гърдите е привлекателно, но не увеличава шанса за решение.

“Имахме конструктивни преговори в София за гарантирането на европейско бъдеще. Все още не сме постигнали съгласие, но има условия. Знам, че тупането по гърдите е атрактивно, но ние няма да правим това. Заедно може да намерим решение”, каза още Зоран Заев и поясни, че България не оспорва тяхната идентичност и обеща в близко време да се проведе съвместното заседание на Междуправителствената комисия, както вчера поиска вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Македонската идентичност е гордост и ще остане такава. Няма да правим националистически спектакъл по този въпрос“, обеща Заев.

Според него "нашите ясни позиции" са да продължим да работим с България. Той очаква разговорите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември, когато трябва да се състои отложената с една седмица среща на министрите на външните работи на страните-членки от ЕС. Хубаво е да се постигне тогава решение, ако ли не остава възможност през декември, добави македонският премиер.

„Искаме да намерим решение. Разбира се г-н Каракачанов прекара значителна част от разговорите с македонската делегация вчера. Вярвам, че от тези разговори има приятелска атмосфера, с всички подробности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да защитават своите национални интереси и да оправдават своите политики. Но това, което е също толкова важно, и двете страни са длъжни да гарантират европейското бъдеще на региона и да защитят приятелството между тях“, каза Заев, без да дава повече подробности за разговорите.

„Много е важно като съседни и приятелски държави да вървим заедно по пътя към ЕС, подкрепяйки се взаимно, защото само тогава ще донесем напредък на всички наши граждани, което е нашата основна задача като политици“, смята македонският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай