Заев оптимист за договорка с България

Премиерът на Северна Македония намерил добри знаци в изявленията на Борисов и Захариева

Заев оптимист за договорка с България | StandartNews.com

Премиерът Зоран Заев е оптимист по отношение на решаването на отворените въпроси, които постави България и които заплашват с блокада началото на дългоочакваните преговори на Северна Македония с ЕС до края на годината, пише македонският "Независен весник".

Заев обяви, че днес ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва изданието.

Има оптимизъм, видях оптимизъм и в изявленията на /външния министър Екатерина/ Захариева и в посланието в Туитър на Бойко Борисов, заяви Заев в интервю за Сител и подчерта, че помощта от Германия е добре дошла, както и че зачестилите срещи на съвместната комисия и разговорите на функционерите между двете страни дават резултати, предава БТА.

В очакване на ключовите дати за взимане на решение ще има ли българско вето за начало на преговорите, канцлерът Меркел разговаря с българрския премиер Борисов, а германският президент Франк-Валтер Щайнмайер разговаря с президента Стево Пендаровски, отбелязва скопският вестник.

Попитан ще отиде ли в България да се срещне с Борисов, Заев каза, че това зависи преди всичко от здравословното състояние на премиера Борисов, който е позитивен на коронавирус и от неговото лично здраве с оглед на пандемията. Пожелавам му добро здраве и бързо укрепване, заяви Заев, добавяйки, че неговото желание е физически да присъства на съвместното председателстване на Берлинския процес в София.

Парламентът на Северна Македония прие вчера актуализация на бюджета, насочена към подкрепа на гражданите и икономиката от последиците на ковид кризата. За актуализацията гласуваха 55 депутати, против нямаше, въздържаха се 26 депутати. С приемането на актуализацията на бюджета става възможна реализацията на четвъртия пакет мерки от 470 милиона евро, насочени към гражданите и икономиката.

За исторически най-голям държавен дълг от 60,7 процента от БВП, пише вестник "Вечер". Предвижданията на министъра на финансите Фатмир Бесими, че ще завършим годината с държавен дълг, не по-голям от 60,5 процента от БВП, се провалиха. До септември държавният дълг се изкачи на исторически 60,7 процента от БВП или страната дължи шест милиарда и 571 милиона евро. Само за шест месеца от пандемията, или от март до септември държавният дълг на страната е нараснал с над милиард евро или с 9,3 процента, пише скопският вестник.

Министерството на здравеопазването на Северна Македония информира, че през последните 24 часа са направени 2731 теста и са регистрирани 913 нови случаи на Ковид-19, съобщава вестник "Нова Македония". Починали са 24 души. Изданието пише, че правителството е приело на заседанието си в понеделник предложението на министерството на здравеопазването за допълнителна помощ от армията за охраната на болниците. От правителствената пресслужба поясниха, че това ще бъде опълнителна помощ за представителите на МВР. Решено бе да се поиска съгласието на президента на държавата за това, се казва в правителствено съобщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай