Заев: Никой няма право да обсъжда македонския език

Той обясни, че с България се обсъжда пътна карта, каквото е предложението в португалското решение на проблема

Заев: Никой няма право да обсъжда македонския език | StandartNews.com

"Нямаме нужда от Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем безлични. Няма кой да влезе в ЕС, защото по-голямата част от хората в страната са македонци. Нито това, нито което и да е друго правителство има право да обсъжда македонския език и македонската идентичност".

Това заявии премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, отговаряйки на парламентарен въпрос от депутата Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, защо не са започнали преговорите с ЕС, след като той преди време заяви че Преспанското споразумение ни гарантира членство и писка премиера да прочете предложението, с което той е заминал за София, информира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“, цитиран от "Фокус".

„Същите хора, които казват, че Заев е отишъл в София, за да извърши ново предателство, същите хора питат "Защо не сте осигурили членство в ЕС?". Какви са всъщност вашите възгледи? Да защитим македонската идентичност или да сключим споразумение с България на всяка цена, за да можем да станем член на ЕС, попита Заев, който нарече опозицията квазипатриоти.

Той обясни, че с България се обсъжда пътна карта, каквото е предложението в португалското решение на проблема. Заев поясни, че в пътната карта са изброени всички области за сътрудничество, като изграждане на инфраструктура, откриване на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите.

„Втората част, за която се говори в пътната карта, е интензивността на заседанията на историческата и образователна комисия, без да се уточнява какво обсъжда комисията, защото за това има експерти. На едно място, където се споменава македонският език, се посочва, че това са два подобни, но различни и международно признати езика,“ подчерта Заев.

Той каза, че преговорите с ЕС не са започнали поради вътрешната ситуация в България, където няма политическо правителство и конституиран парламент. Заев вярва, че през следващия период преговорите с България ще продължат.

Мизрахи заяви, че не е доволна от отговорите на Заев и че дали България има парламент или не, не е македонска работа, а българска. Тя каза, че България има Декларация, в която се очертават българските червени линии.

"Нека нарисуваме нашите червени линии, нека и ние имаме Декларация", каза Мизрахи.

Мизрахи разкритикува, че след 30 години независимост заради Заев и политиката на правителството, гражданите трябва да шепнат в собствената си държава, че са македонци.

„Вие обезкървихте страната и народа с компромиси за дати в стил "не тази сряда, а следващия петък" и ето Ви днес, в парламента и нямам думи и не знам защо сте тук? ЕС бил лош. И така, къде ли не отидохте чрез кървави компромиси в продължение на последните четири години? В лошия ЕС? …. Спрете да обиждате и хората. Спрете да обиждате Македония,“ казва Мизрахи.

Тя разкритикува, че винаги някой друг е виновен на Заев, „до вчера това беше ВМРО, а от вчера ВМРО и ЕС,“ затова той превърна страната в „северно творение“ и обиди и унизи хората, за да разпространява скептицизма на ЕС днес. Мизрахи многократно е подчертавала, че с подписването на Преспанското споразумение Заев е обещал членство в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай