Втори мандат на Тръмп минава през Китай

Ако не оправи икономическите отношения с Китай той няма надежда за втори мандат

Втори мандат на Тръмп минава през Китай | StandartNews.com

Без сключване на търговска сделка и уреждане на търговските и икономическите отношения с Китай, американският президент Доналд Тръмп не може да бъде преизбран за втори мандат, смята Сюи Хунцай - заместник-председател на Съвета за икономическа политика на Китайската асоциация за политически изследвания.

"Решаването на търговските и икономическите спорове между Китай и Съединените щати до известна степен се отнася и до избирането на Тръмп за втория мандат. Ако той не е в състояние да уреди търговските и икономическите отношения с Китай и не може да постигне споразумение, тогава няма надежда за втори мандат", каза Хунцай в интервю за РИА Новости.

Той обясни, че търговската война влияе негативно върху икономиките на двете страни. Ако говорим за Китай, тогава, според експерта, може да очакваме, че това ще доведе до загуба на доверие в пазара на акции, неустойчивост на валутните курсове, включително нестабилност на цените за основни стоки, до степен, която може да повлияе на цялата финансова система на страната.

Що се отнася до Съединените щати, ако има допълнително увеличение на митата, то много бързо ще повлияе на производствената дейност на американските предприятия и на жизнения стандарт на населението.

"Ако иска да остане на президентския пост, Тръмп трябва да уреди търговските и икономическите отношения с Китай, а не просто да победи Китай, което е все по-трудно. Колкото по-трудно биеш, толкова повече си правиш щети. Сега американската икономика се забавя, ФЕД се подготвя да понижи лихвения процент, ако американската икономика продължи да отслабва. Това определено не може да бъде оставяно за следващия мандат ”, сигурен е китайският икономист.

Китайските медии съобщиха в събота, че Китай и Съединените щати след срещата между Тръмп и Си Цзинпин са се съгласили да възобновят търговските преговори, а Вашингтон уверява, че повече няма да въвежда мита за стоките от азиатската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай