За първи път куршуми в Капитолия /ОБЗОР/

Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия

За първи път куршуми в Капитолия /ОБЗОР/ | StandartNews.com

За първи път куршуми ехтяха в Капитолия. Заседанието на конгреса на САЩ, което трябваше да гледа резултатите от изборите и да легитимира победата на Джо Байдън, бе прекъснато от щурм на привърженици на Доналд Тръмп. Те се сбраха тази вечер българско време на грандиозен митинг пред историческата сграда, но накрая я обсадиха и нахлуха в нея, разбивайки полицейския кордон.

ВИЖ ОЩЕ: Фенове на Тръмп щурмуваха

Прозорците със светините за САЩ – американските знамена, бяха изпочупени, залата на конгреса окупирана. Протестиращ се настани в стола на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и си качи краката на банката, с което скандализира цяла Америка и света. Цитаделата на американската демокрация бе превзета, гръмнаха световните медии.

ВИЖ ОЩЕ: Ето нахлуването в Капитолия /ВИДЕО/

Сълзотворен газ в залата на конгреса

За да спрат протестиращите, полицаите използваха сълзотворен газ и светлинни гранати, за да спрат демонстрантите. Една жена бе простреляна, състоянието й е критично.  

ВИЖ ОЩЕ: Пентагонът отказа да прати армията срещу протеста

Полицейски час във Вашингтон

"Протестиращите атакуваха Капитолия и обкръжиха залата на Сената. Те ни помолиха да останем вътре", написа в Туитър американският сенатор Джеймс Лангфорд.

ВИЖ ОЩЕ: Простреляна жена е в критично състояние

Малко след 21 ч. българско време полицията нареди евакуиране на хората от офиси на Конгреса, след като привърженици на действащия президент Доналд Тръмп събориха част от бариерите, поставени пред Капитолия, и проникнаха в сградата.

Пенс обърна гръб на Тръмп

Доналд Тръмп обяви по-рано днес, че никога няма да признае поражение от Байдън и подкани - безрезултатно - вицепрезидента Пенс да спре процедурата за утвърждаване на Байдън. Пенс не се съгласи с него.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона. С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката".

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, също по-рано, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Тръмп: Откраднаха ни изборите, но вие си ходете

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп с неясни сигнали към разярените протестиращите

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Но го направи по възможно най-спорния начин. „Откраднаха ни изборите. Но вие се приберете, полицаите са на нащша страна, каза действащият президент.

Полицейски час във Вашингтон въведе кметът Мюриъл Баузър и призова всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време.

Байдън видя преврат

Опит за преврат заподозря новоизбраният държавен глава на САЩ Джо Байдън. Той призова Доналд Тръмп да направи изявление по телевизията, в което да призове протестиращите да се оттеглят.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън за щурма на Капитолия: Преврат!

„Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президент могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да отиде по националната телевизия сега, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията и да поиска прекратяване на тази обсада “, каза Байдън в обръщение към американците.

Светът е в шок

Светът е в шок. Първите реакции не закъсняха. Те дойдоха от НАТО и от Германия.

ВИЖ ОЩЕ: Германия и НАТО с остра реакция за щурма

Генералният секретар на НАТО призова резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени. Той определи в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон днес като "потресаваща".

"Видяното буди дълбока тревога", написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. "Демократичните избори трябва да бъдат уважени и сме сигурни в това, че САЩ ще успеят да защитят правилата и демокрацията", допълни той.

Хайко Маас, министърът на външните работи на Германия, заяви, че само враговете на демокрацията ще са доволни да гледат непоносимите кадри от Вашингтон. Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американския народ, каза още Маас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай