За Богоявление: Руснаците да не влизат в ледената дупка

Не е време да тествате отслабеното си тяло в пандемията, каза митрополит Иларион

За Богоявление: Руснаците да не влизат в ледената дупка | StandartNews.com

Ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион препоръча на руснаците да се откажат от къпането на Богоявление на фона на епидемията от коронавирус. Това каза той в ефира на предаването „Църква и мир“ по телевизионния канал „Русия 24“, съобщава „Интерфакс“ .

„В сегашната ситуация, когато вирусът вилнее, когато тялото е отслабено след заболяване, не бих препоръчал на никой православен вярващ да се потопи в дупката“, каза свещеникът.

Къпане за Богоявление не е църковен ритуал или рецепта, но се извършва само по своя собствена инициатива. Иларион подчерта, че той лично е решил да не се потапя в ледената дупка тази година.

„Мисля, че сега не е моментът, когато трябва да тествате тялото си по този начин“, добави митрополитът. Той каза, че църквите ще раздават Богоявленска вода и  изрази надежда, че вярващите ще носят маски и ще поддържат социална дистанция.

По-рано Роспотребнадзор даде съвет на руснаците, които искат да се потопят в ледената дупка. Според експерти, обилната вечеря, както и отказ от алкохол и кафе, ще помогнат за намаляване на стреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай