Японци създадоха разградими пликове

Те се разграждат в морска вода

Японци създадоха разградими пликове | StandartNews.com

Японската компания Mitsubishi е разработила пазарски чанти, които се разграждат в морска вода, за да помогне за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните, това съобщи NHK.

Производителите са създали продукта, използвайки същия механизъм, по който микроорганизмите разтварят боклука в почвата.

Служители на компанията казват, че материалът е направен от растителни съставки, като захарна тръстика и лесно се разтваря в морска вода, която обикновено съдържа по-малко микроорганизми от почвата. Отнема около година чантата да бъде напълно разградена в морската вода.

Властите казват, че производството на торбата изисква усъвършенствана техника, което ги кара да смятат, че цената ще бъде шест пъти по-висока от тази на конвенционалните пластмасови торби.

Служител на Mitsubishi казва, че фирмата иска да помогне за разрешаването на проблема с морските пластмасови отпадъци чрез насърчаване на използването на торбата.

Според специалистите съществена стъпка към справянето с проблема е ограничаването на производството на пластмаса за еднократна употреба.

Според данни на Световния фонд за дивата природа от 2019 г. в Средиземно море годишно попадат над 500 000 тона пластмаса, като най-големите замърсители са Египет, Италия и Турция.

Подобна биоразградима чанта е разработена от най-големия производител на пазарски чанти в Япония, Fukusuke Kogyo, съвместно с университета Gunma. Те се подготвят за продажба на продукта.

По-рано този месец японското правителство започна да изисква от всички търговци на дребно да таксуват клиентите за найлонови торбички за пазаруване като част от усилията си да възпрепятства използването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай