Япония забрани влизането на чужденци

Санкцията е до 7 февруари

Япония забрани влизането на чужденци | StandartNews.com

Япония спира достъпа до страната на чужденци до 7 февруари. Причината е пандемията от коронавирус. Новината съобщи премиерът Йошихиде Суга.

"Сред тези, които са влизали и напускали по споразумения за бизнес пътувания с 11 държави и региони, не са установени случаи на нов щам на коронавирус. Въпреки това, въз основа на ситуацията в нашата страна, както и факта, че сме идентифицирали друг щам в посетител от Бразилия, решихме да спрем издаването на визи за такива категории до края на извънредния режим на 7 февруари “, каза той.

Суга също подчерта, че това решение няма нищо общо с рисковете пред Олимпийските игри в Токио през лятото.

От 28 декември до края на януари японските власти спряха да издават нови визи на граждани на всички страни и региони по света във връзка с откриването на нов щам на коронавирус. Само японски граждани и чужденци, постоянно пребиваващи тук и притежаващи дългосрочни визи, могат да влязат в Япония сега. Ако се върнат от страни, в които е идентифициран нов щам на вируса, при преминаване на границата ще трябва да имат отрицателен документ за тест за коронавирус, подаден в рамките на 72 часа след пристигането. Те ще трябва да преминат още един тест на летището на пристигане.

В същото време влизането за бизнесмени и бизнес делегации от 11 държави и региони на Азия, включително Китай, Южна Корея, Тайланд, Виетнам, Сингапур, Малайзия, не беше ограничено. Японските власти обаче решиха да отменят и тези отстъпки.

Епидемичната ситуация в Япония започна да се влошава от ноември миналата година, а през декември записите за ежедневното нарастване на броя на заразените и смъртността започнаха да се актуализират редовно, през януари разпространението на инфекцията достигна експлозивна скорост. Към днешна дата над 4 хиляди души са станали жертви на коронавируса в Япония, а общият брой на случаите на инфекция надхвърля 300 хиляди.

В тази връзка на 7 януари властите въведоха извънредно положение в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Чиба за един месец. В сряда зоната беше разширена, за да включи още 7 префектури в различни региони на страната. В допълнение югозападната префектура Кумамото въведе собствен режим за спешни случаи. Общо режимът обхваща териториите, където живеят около 73 милиона души, или повече от половината от населението на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай