Япония получи новия си престолонаследник

54-годишният принц Акишино участва в първата церемония в поредица от събития

Япония получи новия си престолонаследник | StandartNews.com

Церемония по провъзгласяването на престолонаследника принц Акишино зарадва цяла Япония. Церемонията беше излъчена на живо от японската обществена телевизия, съобщава ТАСС.

Облечен в традиционно оранжево кимоно, 54-годишният принц Акишино участва в първата церемония в поредица от събития, наречени „Риккоси но рей“, проведена в една от залите на императорския дворец. Първоначално церемонията трябваше да се състои на 19 април, като се предполагаше, че на нея ще присъстват повече от 350 души. Въпреки това, поради ситуацията с разпространението на коронавирус, церемонията беше отложена и броят на участниците беше намален до около 50 души.

Церемонията, продължила около 15 минути, започна с думите на новия японски император Нарухито. “Назовавам принц Акишино престолонаследник”. Японският премиер Йошихиде Суга, който присъства на церемонията, поздрави новия престолонаследник от името на правителството.

Втората церемония като част от „Риккоси но рей“ ще се състои следобед. На него Акишино ще получи от императора меча Цубокири, който ще потвърди статута му на престолонаследник. Тържественият банкет по повод провъзгласяването на принц Акишино за престолонаследник беше отменен, а поклонението на принц и принцеса Акишино в светилището Исе в префектура Мие бе отложено за неопределено време поради ситуацията с коронавируса.

54-годишният принц Акишино е по-малкият брат на новия японски император Нарухито, който се възкачи на трона на 1 май 2019 г., след като баща му, сега бивш император Акихито, абдикира доброволно. Сега Акишино е първият в реда за унаследяване на трона. Вторият е сина му, 13-годишният принц Хисахито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай