Възстановяват Нотр Дам по компютърна игра

3D сканиране може да възкреси детайлите

Възстановяват Нотр Дам по компютърна игра | StandartNews.com

Данните, събрани от 3D картографиране на катедралата "Нотр Дам" в Париж, могат да бъдат с решаващо значение за нейната реконструкция, пишат френските издания. Те са събирани в продължение на няколко години от американски изследователи и са направени благодарение на много високотехнологична лазерна система.
Една седмица преди пожара екип от академици от Васар Колидж (Vassar College), в Ню Йорк, е събрал огромно количество данни, за да ги инвентаризира за 3D моделиране на сградата, разказва "Le parisien".
Всичко започва през 2011 г., по инициатива на американския професор по история Андрю Талън - франкофон, любител на средновековната архитектура, със страст към готическите катедрали. Toй решава да използва лазерно устройство, за да картографира възможно най-точно външния и вътрешния вид на катедралата.
Андрю Талън поставя фотоапарата си на около 50 места, за да измери разстоянията между всяка стена и стълб, кът, статуя или друга форма, записвайки всички несъвършенства на паметника.
"Чувствах същата емоция, когато бях малък, минавайки пред Дева Мария и казвайки: Искам да отида там горе. Ами аз бях там и беше вълнуващо", споделя той.
Резултатът е "облак" от повече от един милиард точки, които по-късно са оцветени. Окончателните компютърни образи реконструират катедралата в най-малките детайли, включително и малките дефекти, с точност около 5 милиметра.
Талън почина в края на миналата година, но направеното от него може да има огромно значение при възстановяването на Нотр Дам.
"Сега разполагаме с точното разположение и планове на всяко едно нещо в катедралата", заявява докторантката Хана Гроч-Бейли от Университета Рътгърс в Ню Джърси.
 Лазерното моделиранее особено полезно за високите елементи на сградата като покрива, който до голяма степен е унищожен от огъня, за кулата - стрела, която е срутена и по-трудна за физическо измерване.
Една от най-известните компютърни игри също може да свърши работа на реставраторите.
Развиващата се по времето на Френската революция Assasin's Creed Unity е дело на една от най-големите компании, разработчици на игри -Ubisoft. За да пресъздадат по най-реалистичен начин духа на революционна Франция, специалисти са извършили подробно 3D сканиране на цялата катедрала, записвайки дори най-малките детайли в нея. Събраната за целите на Assasin's Creed Unity информация сега може да послужи за достоверното реконструиране на храма, споделят експертите, цитирани от "Фокс".
От Ubisoft разкриват, че 3D сканирането на катедралата и пренасянето ѝ в цифров вид е отнело 2 години. За работата е отговаряла Каролин Мюзи, главна дизайнерка на играта.
"Работата бе много трудна и приличаше на сглобяването на изключително сложен пъзел. Резултатът обаче си заслужаваше, "Нотр Дам" се пренесе в дигиталния свят по най-достоверния възможен начин", допълва дизайнерката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай