Възпитаник на Оксфорд седна на трона в Япония

Акихито уведоми боговете в храма Кашикодокоро, че слиза от престола

Възпитаник на Оксфорд седна на трона в Япония | StandartNews.com
* Акихито уведоми боговете в храма Кашикодокоро, че слиза от престола * С възкачването на Нарухито започва новата ера Рейва

Точно в полунощ на 30 април срещу 1 май местно време Япония се сдоби с нов император. 59-годишният Нарухито стана 126-ият владетел на Страната на изгряващото слънце след като баща му Акихито абдикира.


С неговото възкачване на Трона на хризантемата започва новата ера Рейва (Красива хармония) в най-древната монархия в света, датираща от пети век от н. e.


Роденият на 23 февруари 1960 г. Нарухито стана престолонаследник на церемония през февруари 1991 г. Две години по-късно той се ожени за дипломатката Масако Овада. Двойката има една дъщеря - принцеса Аико, която е на 17 години.
Заради абдикацията на 85-годишния Акихито, управлявал 30 г., и възкачването на престола на Нарухито в Япония бяха обявени десет почивни дни,а в продажба бяха пуснати много сувенири. Някои магазини пък обявиха специални намаления по повод смяната на ерата в Япония.
Самата церемония по абдикирането на Акихито отне едва 10 минути. Тя се проведе в присъствието на над 300 официални лица в Боровата зала на императорския дворец в Токио. Там бяха внесени държавните и лични печати на семейството, както и традиционните регалии - свещен меч и скъпоценности - символ на императорската фамилия.
Преди това Акихито посети главния шинтоиски храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си от престола. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.


Името на новия владетел Нарухито означава виртуозен човек. Той свири на виола, но е дипломиран историк. Той ще бъде първият император, който е учил зад граница, защото е възпитаник на Оксфорд. Автор е на труд за историята на транспортната система по река Темза.
Неговата съпруга Масако е на 53 години, а двамата се познават от чаено парти през 1986 г.
Също като него учи в Оксфорд. Нарухито чака седем години, за да се съгласи тя да се омъжи за него, след като на два пъти му отказва. Сватбата им е през 1993 г. Очакванията към Масако да помогне за модернизирането и интернационализирането на императорския дворец и на династията са големи. Въпреки това тя се оттегля до голяма степен от обществените прояви, след като ражда дъщеря си през 2001 г. и развива причинена от стреса депресия. Три години по-късно Нарухито елегантно разкритикува засиленото внимание и натиска на очакванията към Масако да роди момче.
17-годишната принцеса Аико е единственото дете на Нарухито и Масако. Обича да гледа сумо и участва в лятна образователна програма в колежа Итън във Великобритания. Съгласно правилата на императорската династия тя не може да се възкачи на престола.
В ролята на престолонаследник влиза принц Фумихито (53 г.), който е по-малък брат на Нарухито. Известен още с името Акишино.
Прякорът на Фумихито е "принц сладководна риба", защото той се интересува от тези видове и посещава Тайланд, за да ги изучава. Учи в университета Гакушуин и там се запознава със съпругата си Кико Кавашима. Говори прямо. Понякога критикува по-големия си брат, който се опитва да поддържа имиджа на внимателен екипен играч. Той и Кико имат две дъщери и един син.
Очаква се той да се откаже бързо от статута си и да го предаде на сина си, 12-годишния Хисахито, единствен внук на Акихито. Дългоочакваната поява на мъжки императорски наследник през 2006 г. сложи край на дебатите в правителството за евентуална промяна на правилата за унаследяване на престола от жена.
52-годишната му съпруга отраства в САЩ и Австрия и живее в скромни жилища, преди да се прибере в родината си. Омъжва се за Фумихито през 1990 г.
Принцеса Мако (27 г.) е първата им дъщеря. Тя се забърка в шумен скандал с дългове на семейството на нейното гадже. Това наложи отлагане на планираната й сватба за 2020 г. Сега приятелят на Мако - Кей Комуро, учи право в Университета Фордъм в Ню Йорк.
Принцеса Како(24 г.) е втората по възраст внучка на Акихито. Неотдавна се дипломира от Международния християнски университет в Токио, където учи психология. Преди това учи сценични изкуства в университета на Лийдс във Великобритания. Обича хип-хоп танците. Публикувала е фотоалбуми. Нейните модни предпочитания й спечелиха много последователи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай