Въвеждат карантина и PCR за пристигащите в Белгия

Мерките важат за пътници, които са престояли повече от 48 часа в червена зона

Въвеждат карантина и PCR за пристигащите в Белгия | StandartNews.com

От утре Белгия въвежда задължителна 7-дневна карантина и PCR тест за всички граждани, пристигащи в страната от т.нар. червена зона, в която попада и България, предаде БНТ.

Мерките важат за пътници, които са престояли повече от 48 часа в червена зона. Те ще бъдат тествани през първия ден от влизане в страната, както и на седмия ден, съобщават от Външно министерство.

При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява, а ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още най-малко 7 дни.

По информация на посолството ни в Брюксел изключение от задължителната карантина ще се прави за гражданите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Също така, ако престоят на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, той може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Сред изключенията са също граждани, които изпълняват критични функции в съществени сектори, студенти, които могат по изключение да прекъснат карантината си, за да се явят на изпит, граждани с основно местожителство в Белгия, пребивавали в чужбина по професионални причини, които могат да се откажат от задължителната карантина до 4 януари, при условие че разполагат с удостоверение от работодателя за професионалната причина за пътуването.

От 4 януари 2021 г. при оценката на формуляра за местоположение на пътниците ще се вземат предвид командировките, заверени от работодателя.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form).

При правилно попълнен формуляр пътниците получават със SMS код за потвърждение (Confirmation Code).

Препоръчва се на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88, +32 2 374 08 66, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042.

Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: [email protected].

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай