Вучич спечели с хитрост, Джуканович ще победи

Интригата ще е църковният въпрос, казва Ведран Джихич

Вучич спечели с хитрост, Джуканович ще победи | StandartNews.com
  • Интригата ще е църковният въпрос, казва Ведран Джихич

 
Ведран Джихич е един от водещите австрийски и европейски експерти по Югоизточна Европа и Балканите. Старши научен сътрудник е в Австрийския институт за международна политика (OIIP), преподавател във Виенския университет, научен сътрудник към университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон.

Бойчо Дамянов, Виена, СПЕЦИАЛО ЗА "СТАНДАРТ"

- Каква е Вашата оценка за неотдавна преминалите президентски избори в Сърбия?
- Александър Вучич е президент от 2012 година. Неговата Сръбска прогресивна партия вече в течение на много години съзнателно провежда политика на концентрация на властта във всички области на живота в страната, във всички институции на управлението, в стопанството, в политиката, в медиите. Редица чуждестранни анализатори започнаха да говорят за явлението "превзета държава" (captured state) и "превзета икономика", тъй като през този период се наблюдаваха и злоупотреби с властта, и падане на равнището на демокрацията.
Кризата около коронавируса бе удачно използвана за затвърдяване на позицията и имиджа на грижовен и способен държавник. За известно време беше въведено извънредно положение. Малко след това, когато вирусната вълна се успокои, бяха проведени изборите. Може да се каже, че това бяха
 
първите избори в Европа по време на пандемията

и коронакризата. Това определи и положителния за досегашния президент изход от изборите. Сега отново влезе в сила полицейския час.
-Всеки на негово място би искал да запази властта...
-Но има и втори аспект - доколко тези избори бяха легитимни. Много европейски политици и експерти считат, че изборите могат да бъдат окачествени като легитимни, само ако има свободно съревнование в медиите на хора и партии с различни възгледи. В случая това го нямаше. Също и съставът на парламента е почти еднопартиен. Затова окачествяват тези избори като политически фарс.
-Как виждате процеса на интегриране на Сърбия с ЕС след изборите?
-В предизборния период европейската тема въобще отсъстваше, тя беше без значение, беше зачеркната. Следва да се подчертае, че още преди коронакризата Вучич зае много ясна геополитическа позиция на страната на Китай, против ЕС. Да го наречем прагматичен ход. По този начин ЕС загуби своето значение и роля в приоритетите на Сърбия.
Може да се каже, че процесът на сближение и интеграция с ЕС е преустановен и не съществува. Не мисля, че в близко бъдеще ще има някакви усилия за сближаване и интеграция с ЕС. От своя страна позицията на ЕС към Сърбия е също доста критична и сдържана. Доскоро в някои среди на ЕС, най-вече в Европейската народна партия, се считаше, че Вучич със своя прагматичен курс може би ще успее да изглади противопоставянето с Косово и ще създаде някакви отношения. Но днес и в това вече никой не вярва.
Сред европейските социалдемократи, в Берлин се формира позиция, че тези избори не бяха наред, а и

политиката на Вучич не устройва ЕС

-Каква е Вашата прогноза за предстоящите през октомври парламентарни избори в Черна Гора?
-Според мен и там изходът е доста добре предсказуем. Най-силната партия, която подобно на Сърбия определя и контролира живота в страната, е Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович. Никой не се съмнява в нейния успех през есента. Но в момента е налице един фактор на напрежение в страната - това е противоречието между Сръбската православна църква и държавната власт. Около този въпрос силно се активизираха просръбските опозиционни партии от Демократическия фронт и мобилизираха на своя страна немалко хора. Това означава, че на предстоящите избори те биха могли да вземат немалко гласове и да засилят своето влияние в парламента.
Познавайки политическата ловкост и хитрост на Джуканович, мисля, че ще успее да неутрализира своите противници и да успокои ситуацията. Той е ярък опортюнист и ще докаже, че това е отрано запланирана намеса на Сърбия, в което има и доза истина. Вучич също отстоява сръбските интереси, играейки на струната на своя електорат.
- В какво се изразява днешното противоречие със Сръбската православна църква?
- Съвсем наскоро бе приет закон, който ограничава и отнема собствеността на Сръбската православна църква и толерира новосъздадената т.нар. Автономна черногорска православна църква. Това предизвика вълна от протести както сред духовенството, така и сред населението срещу ограничаването на религиозните свободи и свободата на вероизповеданието. Затова не изключвам, че

Джуканович ще успокои напрегнатата обстановка

като върне назад някои части от този закон.
В такъв случай просръбската опозиция не би имала такива силни и мобилизиращи аргументи за организиране на православни улични шествия и митинги с икони, с духовници и други подобни ефектни картини.
-Какво е поведението на албанците?
-Те са добре устроени и не създават проблеми. Участват в изборите, имат свои неголеми партии. Обикновено властта кани техни представители за участие в правителството или им дава постове в управлението, което ги задоволява. Впрочем същото се отнася и за представителите на босненската група.
-Могат ли на тези избори да се проявят някакви етнически противоречия?
-По принцип ги е имало, има ги и днес, но на тези избори те няма да имат особено значение. Основният проблем ще бъдат сръбските конфесионални противоречия във връзка със Сръбската православна църква. С албанците и босненците Джуканович  ще намери по-лесно общ език.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай