Втори свръхопасен вирус удари Китай

Птичият грип е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус А (H5N1)

Втори свръхопасен вирус удари Китай | StandartNews.com

Китайското министерство на земеделието съобщи, че е открито огнище на птичи грип H5N1 в провинция Хунан, предаде РИА Новости.

Тази провинция граничи с Хубей, която се превърна в епицентър на епидемията от новия коронавирус 2019-nCoV.

В една от фермите в Хунан е открит високопатогенен птичи грип. Поради болестта там са умрели повече от половината от всички птици. Не са съобщени случаи на човешка инфекция.

Птичият грип е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус А (H5N1). Започва с втрисане, повишена температура до 38 градуса, мускулни болки и главоболие, болки в гърлото. Възможни са воднисти разхлабени изпражнения, многократно повръщане. Състоянието на пациента бързо се влошава. След 2-3 дни се появява мокра кашлица, често с примес на кръв, задух. Тогава могат да възникнат затруднения с дишането. Възможно е увреждане на черния дроб, бъбреците и мозъка. Птичият грип има необичайно агресивно действие с бързо влошаване и висока смъртност.

Човешката инфекция възниква при близък контакт със заразена жива или мъртва птица. Можете също да се разболеете, след като ядете месо и яйца на болни птици без достатъчно термична обработка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай