Всички казват "НЕ" на Доналд Тръмп

Палестинците скъсват всички отношения с Израел и САЩ

Всички казват "НЕ" на Доналд Тръмп | StandartNews.com

Палестинците скъсват всички отношения, включително в областта на сигурността, между Палестинската власт, от една страна, и Израел и САЩ от друга, съобщи АФП, като се позова на изявление на палестинския президент Махмуд Абас.

Абас говори на извънредна среща на Арабската лига в Кайро, посветена на американския план за уреждане на израелско-палестинския конфликт.

Този план е "нарушение на споразуменията от Осло", подписани с Израел през 1993 г., заяви палестинският президент. Той уточни, че е изпратил послания на американската и израелската страна за скъсването на отношенията.

В изказването си на срещата палестинският президент заяви също, че отхвърля възможността за водене на преговори с Израел на основата на мирния план на американския президент Доналд Тръмп, оповестен на 28 януари във Вашингтон.

"На масата за преговори няма място дори за част от американската сделка", заяви Абас. Той добави, че палестинците изцяло и категорично отхвърлят "сделката на века", но все още вярват в мира.

Арабската лига отхвърли мирния план на президента Тръмп за Близкия изток на извънредна среща на външните си министри в Кайро, като заяви, че този план няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците.

Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата.

"Американско-израелският план" се отхвърля, защото "не спазва основните права и стремежите на палестинския народ", уточнява панарабската организация.

Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че арабските му колеги са призовали международната общност "да не се занимава с този несправедлив план". "Ще търсим подкрепа от Организацията за ислямско сътрудничество, Африканския съюз и Движението на необвързаните държави", добави той и съобщи, че на 11 февруари палестинският президент Махмуд Абас ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

В предложения от Тръмп план Ерусалим се определя като "неделима столица" на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай